Veel Amerikaanse autobedrijven hebben een losse tak voor politievoertuigen. Bij Ford en Chevrolet kun je bijvoorbeeld een kant-en-klare politieauto kopen. Bij Tesla kan het nog niet. Deze Tesla Model PD is dus geen officieel product van Tesla, maar een verbouwde Model Y. De naam PD staat voor Police Department en is een knipoog naar de afkortingen die politiebureau’s daar krijgen. Bijvoorbeeld NYPD of LAPD.

Het opvallendste aan de Tesla Model PD is de push bar op de neus. Gaaf is hoe het bedrijf (dat ook Model PD heet)zwaailichten in de koplampen en achterlichten heeft verwerkt. Net zo keurig is de integratie van een politiecomputer. Met een druk op de knop wisselt het infotainmentscherm van de Tesla-menu’s naar een Windows-pc om zo politiezaken te regelen, zonder dat er een extra scherm nodig is.

Geen glazen dak

Het glazen dak is gewisseld met een koolstofvezel exemplaar (dat nog wat afwerking nodig heeft) zodat er plek is om de zwaailichten te monteren. Niet achter het raam bij deze elektrische politieauto, dus. De stoel is vervangen door een zetel met minder zijdelingse steun, zodat een agent met al zijn uitrusting om de middel ook goed kan zitten. Achterin zit een kooi om iemand te detineren.

Lees ook: Bekijk de Tesla Model PD in actie

Waarom is een Tesla Model PD beter?

De Tesla-politieauto is wel duurder in aanschaf dan een reguliere politieauto op benzine. Het bedrijf vertelt dat de elektrische dienstauto een stuk voordeliger is in onderhoud en dat de laadkosten lager zijn dan de benzinekosten van een conventionele politieauto. Al na twee jaar gebruik zou de Model PD zichzelf terugverdiend hebben.

Bovendien zou deze politieauto veel langer meegaan dan een exemplaar met een benzinemotor, omdat de motor niet slijt. Volgens het bedrijf is 10 jaar dienst zeer mogelijk. De vraag is echter hoe het zit met reparaties. Politieauto’s hebben een zwaar leven en als de accu beschadigd raakt, wordt volgens Reuters al snel de volledige auto afgeschreven. De praktijk zal het uitwijzen.

Advertentie

Reacties

  • Joe heeft op 21 juni 2023 geschreven:

    Een politieauto die zo onbetrouwbaar is als een Tesla, is niet handig! Wel een coole verbouwing.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie