‘Nu is onze kans,’ zei Zenvo-baas Jens Sverdup afgelopen zomer tegen TopGear, ‘als we ooit een V12 willen bouwen, dan is dit de laatste kans.’ Vandaag blijkt dat Sverdup niet heeft gelogen. Het Deense automerk zegt bezig te zijn met de sterkste en meest geavanceerde V12 voor een productieauto. De auto in kwestie is de Aurora. De motor krijgt de naam Mjölnir, vernoemd naar de hamer van Thor.

Volgens Zenvo kopen mensen nu juist auto’s als de Aurora, omdat iedereen inziet dat het snel afgelopen kan zijn met de pret. Overigens mag Zenvo volgens de regels van de EU ook nog na 2035 gewoon auto’s met benzinemotoren verkopen, omdat het een kleine fabrikant is. Maar blijkbaar voorspelt het bedrijf toch dat dit de laatste kans is.

Voor de bouw van de motor schakelt Zenvo motorbedrijf Mahle Powertrains in. Samen bouwen ze de twaalfcilinder speciaal voor de Aurora. Zenvo drukt ons op het hart dat het absoluut geen racemotor voor de weg wordt. De motor is gebouwd ‘met het oog op bruikbaarheid’ op de openbare weg. Hij zou wel een ‘echt speciale ervaring met geweldige performance’ bieden, volgens Zenvo.

Specificaties van de V12 van Zenvo

De twaalfcilinder heeft een inhoud van 6,6 liter en krijgt vier (!) turbo’s. De begrenzer grijpt in op 9.800 tpm en het maximale vermogen komt vrij bij 8.000 tpm. Op dat moment produceert de twaalfcilinder 1.267 pk. En daar houdt het niet op. De Aurora krijgt een 600 pk sterke elektromotor zodat hij vierwielaangedreven is.

Ook prettig voor een auto met kenteken: de Zenvo Aurora gaat aan alle emissie-eisen in Amerika en Europa voldoen. Daar helpt de hybride aandrijflijn bij, maar Zenvo heeft nog een trucje. De V12 lust namelijk synthetische brandstoffen. Verder is de motor volledig gemaakt van aluminium waardoor ie een compacte en lichtgewicht moet worden.

Ook kleinere versies

Dankzij het modulaire motorontwerp komen er ook V8- en V6-versies. Sverdup vertelde ons eerder dat deze motoren in kleine aantallen geproduceerd worden en ze alleen te bestellen zijn in een kratje. Voor het zover is, eerst de presentatie van de auto waar de ‘krachtige V12 ter wereld’ in komt te liggen. Op 18 augustus krijgen we de Zenvo Aurora voor het eerst te zien.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie