De nieuwste Zenvo is vernoemd naar het prachtige Noorderlicht – Aurora Borealis – maar toekomstige eigenaren zullen waarschijnlijk sterren zien bij hun eerste kennismaking met het gaspedaal. Want een extremere straatauto dan de Zenvo Aurora ga je bijna niet vinden. Nou ja, dan één van de Aurora’s – want er zijn twee versies van de nieuwe hypercar.

Maak kennis met de nieuwe Zenvo Aurora Tur en Zenvo Aurora Agil. Terwijl ze verschillende doelen dienen – de eerste gebouwd voor lange afstanden, de laatste voor het aanvallen van het circuit – zijn ze allebei uitgerust met een gloednieuwe V12-motor. Deze krijgt hulp van elektromotoren voor een snelle respons op het gaspedaal.

Een topsnelheid van 450 km/u

De Tur-uitvoering biedt een totaal van 1.875 pk, waardoor een 0-naar-100-tijd van 2,3 seconden mogelijk is. De 0-naar-300-tijd is 9 seconden en van 0 naar 400 km/u (!) ga je in 17 seconden. De topsnelheid van de Zenvo Aurora Tur is maar liefst 450 km/u.

De Aurora ziet er eigenlijk behoorlijk angstaanjagend uit. Zenvo’s ontwerpchef Christian Brandt bedacht een skeletachtig ontwerp met nieuwe elementen en zaken uit het verleden. ‘We wilden zoveel mogelijk van het chassis, de motor en de ophanging laten zien’, zegt hij. De Agil krijgt een grote spoiler achterop, maar deze danst niet, zoals op de TSR-S.

Blijkbaar was de verdeling tussen mensen die comfort zochten en mensen die een agressievere auto wilden precies 50/50, vandaar de twee uitvoeringen van de Zenvo Aurora. Beide carrosseriestijlen zijn om dezelfde koolstofvezel monocoque heen gewikkeld (waarvan naar verluidt 70 procent onbedekt is). De kuip zou minder dan 120 kilo wegen en voldoen aan de F1-veiligheidseisen.

In het onbedekte koolstofvezel chassis wordt de V12 geplaatst. De gloednieuwe 6,6-liter motor met vier turbo’s is ontwikkeld door Mahle Powertrain. De twaalfcilinder draait 9.800 tpm en produceert 1.250 pk. Beide versies van de Aurora krijgen een zevenversnellingsbak met een elektromotor erin, die nog eens 200 pk toevoegt.

De Zenvo Aurora Agil is achterwielaangedreven

De Agil is een achterwielaangedreven hypercar met 1.450 pk. De Tur is krachtiger omdat hij twee elektromotoren extra heeft, één in elk voorwiel. Deze versie heeft dus ook vierwielaandrijving. De Tur weegt 1.450 kilo en is vanzelfsprekend de zwaarste van de twee.

De Agil zal maximaal 365 km/u halen, omdat ie minder krachtig is en meer downforce heeft. Ook duurt het sprintje naar de 100 een kleine 0,2 seconde langer. Daar krijgt de auto 880 kilo aan neerwaartse druk bij 250 km/u voor terug. Alles is uit het interieur van deze auto gehaald om een rijklaar gewicht van 1.300 kilo te registreren. In 2025 moeten de eerste exemplaren van de Zenvo Aurora bij klanten geleverd worden.

Advertentie

Reacties

  • Robert heeft op 16 augustus 2023 geschreven:

    Agile en Tur verwisseld

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie