Italianen stonden niet vooraan toen de creativiteit met woorden werd uitgedeeld. Alle passie en energie zit in het ontwerpen van de auto, maar niet in het bedenken van de naam. Neem de toevoeging SuperVeloce van Lamborghini. Dit betekent letterlijk ‘supersnel’. Ferrari, stinkend jaloers op de naam, opteerde simpelweg voor ‘Superfast’.

Het kan nog een stapje luier. Of efficiënter, wat jij wilt. Vandaag werd de Lamborghini Aventador SuperVeloce Jota officieel onthuld. SuperVeloce is bekend – maar waar staat Jota dan voor? Is het een obscure coureur uit de tumultueuze geschiedenis van het merk?

De betekenis van Jota is simpel

Nee. In de jaren zeventig wilde Lamborghini-testcoureur Bob Wallace gaan racen met de Miura. In het regelboek van de FIA stond in bijlage ‘J’ beschreven waar auto’s van verschillende klassen aan moesten voldoen. De letter ‘J’ spreek je in het Italiaans uit als ‘Jota’. Je voelt hem al aankomen…

Jota betekent eigenlijk niets meer dan de letter ‘J’, gemakzuchtelijk gekozen omdat een auto nu eenmaal een naam moet hebben. Bijlage J, of Appendix J in het Engels, bestaat nog altijd op de website van FIA. De Lamborghini Aventador SuperVeloce Jota voldoet overigens aan geen van deze regels, omdat hij niet gemaakt is om mee te doen aan een raceklasse.

Reacties

  • Jeffrey ten Doornkaat heeft op 13 juni 2020 geschreven:

    Nieuwsbrief.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)