De 2e vrije training voor de GP van Las Vegas 2023 zou om 09.00 uur Nederlandse tijd beginnen. Maar wat schetst onze verbazing wanneer we om precies 09.04 uur inschakelen? Thirty Seconds to Mars. De F1-sessie is uitgesteld. De wegwerkzaamheden die na de gestaakte eerste training zijn begonnen, zijn nog steeds gaande. In de tussentijd kijken we naar een herhaling van de openingsceremonie van gisteren.

Om de verloren tijd in te halen, besluit de FIA dat de 2e training in Las Vegas anderhalf uur duurt in plaats van zestig minuten. Intussen zijn de fans – die er niet bepaald veel waren – naar huis gestuurd, omdat het tijd is om naar de casino’s te gaan. Of tenminste, de FIA zegt dat ze de fanzones sluiten om ‘logistieke overwegingen’.

VT2 is onderweg

Om 11.30 uur (02.30 uur lokale tijd) is het eindelijk zo ver. De putdeksels zouden nu goed vast moeten zitten. Na de eerste paar ronden vindt Verstappen dat de manier waarop de bak terugschakelt nog wat zwaar voelt. De kampioen rijdt in de openingsfase lang op een setje mediums. Hij is ook de snelste over één rondje, sneller zelfs dan de Ferrari’s die op zachte banden rijden.

Het wordt kouder in Vegas, maar de baan warmt juist op en wordt sneller. Ook de rubberlaag zorgt voor meer grip. Zo worden de rondetijden steeds korter . Wanneer Verstappen en Leclerc elkaar dan tegenkomen op The Strip doen de twee een dragrace. Verstappen remt net wat later en blokkeert daarna Leclerc in de links-rechtscombinatie. ‘Max is al aan het racen’, meldt Leclerc hierna op de radio.

Wat leren we van de 2e vrije training in Las Vegas?

Zodra Max Verstappen zijn banden op temperatuur krijgt, is de Red Bull-coureur de snelste over een langere periode. Aan het begin van de sessie zagen we dat Verstappen sneller was op de mediums dan Ferrari op de zachte banden. Het lijkt erop dat de Red Bull op de race is afgesteld en niet op de snelheid over één ronde.

Afgaande van snelste tijden verwachten we een mega spannende kwalificatie. Lange tijd is het verschil tussen de snelste tijd en de zesde tijd 0,08 seconden. Deze top zes bestaat uit Alonso, Leclerc, Sainz, Hamilton, Albon en Verstappen. Onthoud wel dat we nu op tijden rijden waarop geen sessie wordt verreden. De omgevingstemperatuur is nu kouder dan tijdens de kwalificatie en de race.

De grootste uitdager van Verstappen zal Leclerc zijn. Ook Mercedes en Alonso zitten er goed bij. Sainz krijgt een straf van tien plekken, dus die begint zondag met een flinke achterstand. De outsider voor een leuke finish? Alexander Albon. De Thaise Brit voelt zich kiplekker in de Williams. We weten het: dit is nog maar de training, maar met zo weinig trainingstijd zullen de teams nu voluit gaan, toch?

Uitslag van de 2e vrije training van Las Vegas

 1. Leclerc
 2. Sainz
 3. Alonso
 4. Pérez
 5. Bottas
 6. Verstappen
 7. Hülkenberg
 8. Stroll
 9. Hamilton
 10. Albon
 11. Norris
 12. Russell
 13. Magnussen
 14. Piastri
 15. Gasly
 16. Ocon
 17. Tsunoda
 18. Zhou
 19. Ricciardo
 20. Sargeant

Hoe laat begint F1 in Las Vegas?

Zaterdag
3e vrije training: 05:30 uur – 06:30 uur
Kwalificatie: 09:00 uur – 10:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)