Nog voor de race in Las Vegas van start gaat, weten we dat dit een GP-weekend is dat we niet snel zullen vergeten. De terugkeer van Vegas, het putdeksel-incident, het trainen tot 04.00 uur ‘s nachts. Nu, op zaterdagnacht lokale tijd, moet de GP van Las Vegas 2023 daar nog wat bij doen. Kan Leclerc zijn pole-position vertalen naar een overwinning of wordt het weer Verstappen die aan het langste eind trekt?

De gehele top negen start de race op de medium-banden. Hamilton, die als tiende start, kiest ervoor om op de harde band te beginnen net als Zhou en Piastri. Stroll en Tsunoda zijn de enige coureurs die starten op de zachte banden.

Start van de GP van Las Vegas 2023

Max Verstappen komt lekkerder weg dan zijn concurrent langs hem. Leclerc probeert de Red Bull nog af te snijden, maar dan is het al te laat. In de remzone laat Verstappen zijn auto naar buitenlopen in het pad van Leclerc. Beide coureurs eindigen naast de baan. Verstappen heeft de binnenkant en neemt de leiding van de wedstrijd.

Een twijfelachtige inhaalactie van de Nederlandse coureur die vindt dat ie de plaats mag houden. Zijn team moedigt dit aan door te zeggen dat Verstappen al voor Leclerc zat op het snijpunt van de bocht. ‘Natuurlijk zat ik ervoor’, is de reactie van de kampioen. De stewards gaan kijken wat zij ervan vinden.

Verstappen duwt Leclerc van baan Las Vegas

Verstappen en Leclerc gaan gezamenlijk van de baan | Foto: © Red Bull Content Pool

Een stuk naar achteren duikt Alonso aan de binnenkant van verschillende auto’s. Wanneer de coureur weer op het gas wil gaan, spint hij. Hij eindigt in tegengestelde richting terwijl andere auto’s hem probeert te ontwijken. Dat lukt Bottas niet die tegen de Aston Martin botst. Over AM’s gesproken, teamgenoot Stroll heeft een geweldige start. Vanaf de laatste startrij klimt hij op naar P9.

Norris gaat er hard af

Intussen racen we verder. In de derde ronde is de race van Norris al voorbij. In een snelle bocht naar links verliest zijn McLaren alle grip op de achterkant. De auto knalt hard in de muur en tolt daarna richting de uitloopzone. Daar kom Norris tot stilstand in een Tecpro-barière. Geen gelukkig weekend voor de talentvolle Britse coureur.

De crash van Norris zorgt voor een safety car. Hierbij kiest Red Bull ervoor om te wachten op de beoordeling van stewards en zo blijft Verstappen vooraan rijden. Maar dan komt de beoordeling van de wedstrijdleiding: Verstappen heeft zijn concurrent van de baan geduwd en er een voordeeltje uit gehaald. De kampioen krijgt een straf van vijf seconden. Wanneer hij dit hoort, reageert Verstappen met: ‘Doe ze de groeten van mij!’

Verstappen opent een gat, maar niet voor lang

De ronden hierna rijdt Verstappen weg bij Leclerc. Het gat gaat naar een seconden of twee, drie, maar groter wordt het verschil niet. Sterker nog, Leclerc loopt vanaf ronde tien alleen maar in. In de zestiende ronde meldt Verstappen dat zijn banden op zijn. Zijn spiegels zijn op dit moment gevuld met de Ferrari achter hem. Aan het einde van The Strip haalt Leclerc zijn concurrent in. Verstappen duikt hierna meteen naar binnen.

Het lijkt er hierna niet op dat Leclerc zijn banden gaat sparen. De Ferrari blijft pushen tot de 21e ronde wanneer hij naar binnenkomt. Intussen blijven de verschillen in de top twaalf erg klein wat voor veel inhaalacties en algemene actie zorgt. De GP van Las Vegas 2023 ontvouwt zich als een geweldige race.

Verstappen raakt Russell

We zijn halverwege de race in ronde 25 wanneer Verstappen is aangekomen bij Russell. De Red Bull heeft meer snelheid en het zal niet lang duren voordat Verstappen P4 overneemt. Maar dan, in aanloop naar The Strip duikt Verstappen aan de binnenkant van de Mercedes. Verstappen komt pas laat langszij, maar Russell verdedigt te laat en lijkt te ontkennen dat Verstappen er rijdt. Beide coureurs hadden meer kunnen doen om de crash te voorkomen.

De botsing zorgt voor een kleine explosie van koolstofvezel. Deze onderdelen moeten opgeruimd worden. Daarom komt de safety car op de baan. Door de gele vlag komen veel auto’s naar binnen waaronder Max Verstappen. Hij laat zijn voorvleugel niet vervangen. Aan het einde van de safety car maakt de wedstrijdleiding bekend dat Russell een straf van vijf seconden krijgt voor het incident met Verstappen. Hij had het meeste kunnen doen om het contact te voorkomen.

Een nieuwe uitdager voor de overwinning

De groene vlag wordt weer gezwaaid en Leclerc leidt voor Pérez. De Red Bull-coureur weet in de eerste ronde na de neutralisatie dichtbij de Ferrari te blijven. En in ronde 32 van de 50 is het zover: Pérez klikt zijn DRS open op The Strip en in de remzone pakt hij de leiding. Hè, drie verschillende coureurs aan de leiding van een race? In 2023?

Ook Sergio Pérez weet niet weg te rijden van de concurrentie. Leclerc blijft binnen een seconde en in ronde 35 pakt de Ferrari weer de leiding. Als Pérez weer in zijn spiegel kijkt, ziet hij Verstappen naderen. Een rondje later is het ook zover: Verstappen komt voor Pérez en mag op Leclerc jagen. ‘Laten we hier samenwerken, we kunnen hem pakken’, zegt Verstappen tegen zijn team.

Verstappen maakt de beslissende move

De driestrijd vooraan houdt stand. Verstappen heeft in ronde 37 veel meer snelheid dan Leclerc en op het rechte stuk is Leclerc gezien. De Ferrari-coureur remt nog wel wat later in dan Verstappen, maar komt niet in de buurt van een inhaalactie. Verstappen leidt de GP weer. En voor het eerst weet de koploper van deze race een gat te creëren dat groter is dan één seconde. De achtervleugel van Leclerc blijft dus dicht.

We schrijven nu voornamelijk over het gevecht vooraan, maar we zouden een even groot stuk kunnen schrijven over de gevechten in het middenveld. De verschillen blijven steeds onder een seconde wat geweldige duels oplevert. De auto’s van Williams vallen helaas terug terwijl Alpine staat er goed voor net al Lance Stroll.

Nog minder dan tien ronden te gaan. Max Verstappen doet weer Max-Verstappen-dingen en vergroot het gat naar drie seconden. Achter hem houdt Pérez de druk erop bij Leclerc. De druk wordt de Monegaskische coureur teveel. In ronde 43 blokkeer Leclerc zijn rechtervoorwiel en schiet door. Pérez kan hierdoor gemakkelijk doorstoten naar de tweede plaats.

Max Verstappen wint de geweldige GP van Las Vegas 2023

Richting het einde van de race opent Verstappen het gat naar vijf seconden. Hülkenberg en Tsunoda vallen nog uit door technisch malheur. Leclerc blijft vechten voor de tweede plaats. Verstappen krijgt het bericht om het gat naar Pérez te verkleinen om hem te helpen bij het verdedigen van de tweede plaats. Verstappen laat zich inderdaad terugvallen en een slipstream te gunnen aan zijn teamgenoot.

Gaat het genoeg zijn? Leclerc loopt in, loopt verder in, maar het lijkt niet genoeg. Maar dan: Leclerc duikt aan de binnenkant en remt meters later dan Pérez. Hij verrast de Red Bull die niets anders kan doen dan zwichten. Pérez probeert het nog richting de streep, maar het is niet genoeg. Leclerc pakt P2 na een onvergetelijke race. Viva Las Vegas!

Uitslag van de GP van Las Vegas 2023

 1. Verstappen
 2. Leclerc
 3. Pérez
 4. Ocon
 5. Stroll
 6. Sainz
 7. Hamilton
 8. Russell
 9. Alonso
 10. Piastri
 11. Gasly
 12. Albon
 13. Magnussen
 14. Ricciardo
 15. Zhou
 16. Sargeant
 17. Bottas
 18. Tsunoda
 19. Hülkenberg
 20. Norris

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)