Met nog twee races te gaan, heeft Max Verstappen het coureurs- en constructeurskampioenschap al gewonnen. Is er dan nog reden om uit te kijken naar de laatste races van het seizoen? Ja, want de volgende race is de GP van Las Vegas 2023. En nee, het is niet de eerste keer dat de F1 naar Vegas komt. Oh, je mag hier alleen racen met een speciale kleurstelling, denken we. Ja, die van Alpine is aangepast.

Sterker nog, in 1981 en 1982 was de race in Vegas de laatste van het seizoen. Beide keren werden de kampioenschappen er beslist. Voor de volledigheid: in ’81 werd Piquet kampioen, een jaar erna Keke Rosberg. Toen reden ze op de parkeerplaats van het Caeser’s Palace Hotel – aankomend weekend op het Las Vegas Strip Circuit. Zoals de naam al doet vermoeden, racet de F1 nu over The Strip.

Wat moet ik weten over de GP van Las Vegas 2023?

In het hartje van Vegas rijden de F1-auto’s over een snelle baan. Het 6,2 kilometer lange circuit telt 17 bochten waarvan de meeste flauw zijn. Door de twee lange rechte stukken verwacht de F1 dat de gemiddelde snelheid even hoogt ligt als op Monza. Draai trouwens eens je scherm om en zeg ons welk boerderijdier je ziet.

Circuit lay-out Las Vegas Strip Circuit

Zo ziet het Las Vegas Strip Circuit er van boven uit | Foto: © Mercedes

Op voorhand lijken de banden de belangrijkste factor te worden. De GP van Las Vegas vangt om 22:00 uur lokale tijd (07:00 hier) aan en is dus een avondrace. Wanneer de zon ondergaat, kan het kwik tot onder de tien graden Celsius komen. Teams en coureurs krijgen dus problemen met koude banden. Daar komen de rechte stukken waar de banden afkoelen nog eens bovenop.

Na 19 van de 20 races te hebben gewonnen, kunnen we Red Bull niet uitvlakken. Of ja, Verstappen dan. Afgaande van de hoge snelheid en het effect op de banden, denken we dat Ferrari het goed gaat doen in Vegas. Doorgaans warmt het rubber onder de Ferrari’s juist te snel op. Dit kan in het koude Vegas een voordeel zijn wanneer andere teams geen temperatuur in de banden krijgen.

Voor wie staat er veel op het spel?

Sergio Pérez werd vierde in Brazilië en Hamilton achtste waardoor de tweede plaats in het kampioenschap veilig lijkt voor de Red Bull-coureur. Het verschil is nu 32 punten. Voor de vierde plaats is het nog wel spannend. Alonso staat op 198 punten, Norris staat vijfde en heeft 195 punten en Sainz is zesde met 192 punten.

Bij de teams wordt er nog gestreden om de tweede plaats tussen Mercedes en Ferrari. Het Duitse merk heeft een voorsprong van twintig punten. Verder is onderin alles nog mogelijk. Williams staat zevende met 28 punten gevolgd door AlphaTauri met 21 punten, Alfa Romeo met 16 punten en Haas staat nu onderaan met 12 punten.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Het is geweldig om hier in Las Vegas te zijn, de voorlaatste race van het seizoen. Deze race is natuurlijk voor iedereen één groot vraagteken. We weten niet wat we kunnen verwachten, maar we zullen het benaderen zoals we elk ander Grand Prix-weekend doen’, zegt de wereldkampioen op Verstappen.com.

Verstappen gaat verder: ‘We beschikken uiteraard niet over eerdere data om te vergelijken, dus er valt nog veel te leren. De temperaturen zullen ‘s avonds ook erg laag zijn op het circuit, dus het zal interessant zijn om te zien hoe de RB19 in die omstandigheden presteert. Ik kijk er ook naar uit om over de strip te racen, dat zal er gaaf uitzien.’

Hoe is het weer in Las Vegas?

We weten dus dat het vrij koud wordt in Vegas en dat de teams het daar al lastig genoeg mee gaan krijgen. Om er nog wat extra drama aan toe te voegen is het vrijdag op zaterdagnacht bewolkt. Op dat moment wordt de kwalificatie verreden. Een paar regen druppeltjes zou de kwalificatie op zijn kop kunnen gooien. Laat de GP van Las Vegas maar komen.

Hoe laat begint F1 in Las Vegas?

Vrijdag
1e vrije training: 05:30 uur – 06:30 uur
2e vrije training: 09:00 uur – 10:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 05:30 uur – 06:30 uur
Kwalificatie: 09:00 uur – 10:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)