Vorig jaar reisden zo’n 300.000 mensen in het weekend van 2, 3 en 4 september af naar het circuit in Zandvoort voor de GP van Nederland. Een jaar daarvoor was dat aantal – dankzij het coronavirus – 65.000 toeschouwers over het hele weekend. Door al deze fans komt er natuurlijk een flinke stroom geld binnen, maar ook zonder deze inkomsten maakt Circuit Zandvoort zich geen zorgen.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk legt aan TopGear uit dat de F1-race in Nederland maar één weekend in een druk jaar is. ‘We hebben inmiddels 285 dagen per jaar dat dit circuit wordt gebruikt. Niet alleen voor race-activiteiten, maar ook voor de zakelijke markt, voor congressen, voor al dat soort zaken. In dat geval zijn we totaal niet afhankelijk van de Dutch Grand Prix.’

Gaan de GP van België en de GP van Nederland elkaar afwisselen?

Het circuit in Zandvoort is dus niet afhankelijk van de GP van Nederland, maar mag die race wel tot en met 2025 blijven organiseren. De GP van België heeft een contract voor maar één jaar. Dat leidde ertoe dat er wat geruchten rondgingen over het samengaan van de twee races. Daarbij zouden de GP’s elkaar om het jaar afwisselen. Van Overdijk reageert op deze geruchten.

‘Spa is natuurlijk aan het knokken om op de kalender te blijven, dus die moeten dat jaar voor jaar bekijken. Wat er na 2025 gaat gebeuren met de Nederlandse Grand Prix, dat is met name aan de FOM [Formula One Management, de grote bazen van de F1] om daar een keuze in te maken.’ Het gaat er dan volgens Van Overdijk om hoeveel races er in Europa overblijven en of de FOM besluit om te gaan rouleren tussen de Europese circuits.

Voorlopig vindt de circuitdirecteur het nog te vroeg om na te denken over zo’n scenario. ‘Maar dat wij heel veel contact hebben met Spa, dat we goed contact hebben, dat we samenwerken, dat zijn dus feiten, dus het zou misschien wel een logische gedachte zijn, maar is het voorbarig? Ja, het is absoluut voorbarig.’

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie