De GP van Australië voelt misschien nog steeds wel een beetje aan als de traditionele seizoensopener. Maar wist je dat de F1-race in Australië van oorsprong de seizoensafsluiter is? Toen werd de race gehouden op het stratencircuit van Adelaide. Doordat de race de laatste van het seizoen was, zorgde het voor extra spanning in 1986 en 1994. In die twee jaren werd het kampioenschap beslecht in Australië.

In 1986 kreeg de onfortuinlijke Nigel Mansell een klapband waardoor zijn kans op het kampioenschap verkeken was en Alain Prost zijn tweede wereldtitel op rij won. Acht jaar later ging de strijd tussen Michael Schumacher en Damon Hill. Wanneer Schumacher een fout maakte, dacht Hill te profiteren, maar dat liet Schumacher niet gebeuren. De Duitse coureur stuurde in en knalde op Hill. Beide auto’s vielen door deze botsing uit, waardoor Schumacher kampioen werd.

Wat moet ik weten over de GP van Australië 2023?

De circuits in Bahrein en Saoedi-Arabië zijn allebei hogesnelheidsbanen. Dat is precies andersom op het Albert Park in Melbourne. Vergelijken met de voorgaande GP’s van dit jaar heeft dus weinig zin, omdat de auto’s in Melbourne anders worden afgesteld. Het is daardoor lastig te bepalen wie er het snelst zou moeten zijn op Albert Park. Het zal er met name om gaan wie het snelst de juiste balans vindt tussen topsnelheid en downforce.

GP van Australië 2022 baan lay-out
© Mercedes

Vorig jaar zijn er al wat aanpassingen gedaan aan het circuit. Er zijn wat bochten minder scherp gemaakt zodat inhalen makkelijker is. Daarnaast is er voor dit jaar een vierde DRS-zone toegevoegd. Volgens de organisator moet de GP van Australië 2023 ‘de snelste race in Melbourne ooit’ worden dankzij de extra DRS-zone. De blauwe lijnen hieronder geven de DRS-zones aan.

Voor wie staat er veel op het spel?

Nog steeds voor alles en iedereen eigenlijk. Na deze race kunnen we voorzichtig de eerste conclusies trekken over prestaties. We hebben dan alle soorten circuits wel gehad: het ruwe asfalt in Bahrein met zowel snelle als langzame stukken, de rechte stukken met snelle bochten in Saoedi-Arabië en de langzamere in Melbourne.

Verder is het voor AlphaTauri en McLaren zaak om punten te gaan scoren. Beide teams wisten nog niet in de top tien te finishen. Nyck de Vries eindigde twee keer achter zijn teamgenoot; beide keren werd hij veertiende terwijl Tsunoda twee keer elfde werd. Bij McLaren gaat het niet veel beter. Het team heeft geen geweldige auto, maar wordt ook geteisterd door pure pech. Norris werd twee keer zeventiende, Piastri viel uit en werd in Jeddah vijftiende.

Wat zegt Max Verstappen?

‘De grootste uitdaging op Albert Park zit in de eerste bocht. Daar is het erg hobbelig en heb je snel last van een blokkerend voorwiel. Dat het deels een stratencircuit is met weinig uitloopzones vind ik wel mooi’, zegt Max Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Albert Park in Australië?

Het is prima toeven down under met temperaturen wisselend van 15 tot 19 graden Celsius. Verder is het op vrijdag en zaterdag bewolkt en kan er zelfs vrijdagavond wat regen vallen. Dit kan ervoor zorgen dat het rubber van de baan wordt gespoeld, maar dit heeft weinig effect op de F1. Voor de derde vrije training rijdt het Supercars Champions en de F3 nog op de baan, dus die leggen opnieuw vers rubber neer. Ook de Porsche Carrera Cup en F2 rijden trouwens dit weekend op Albert Park.

Op zondag vertrekken de wolken bij aanvang van de race en maken zij plaats voor de zon. Zoals je inmiddels weet van de GP van Australië moet je vroeg je nest uit om de F1-sessies te zien. Of je zet de afterparty van zaterdagnacht op zondagochtend door tot 07:00 uur. Het is maar net hoe je het invult.

Hoe laat begint F1 op Albert Park?

Vrijdag
1e vrije training: 03:30 uur – 04:30 uur
2e vrije training: 07:00 uur – 08:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 03:30 uur – 04:30 uur
Kwalificatie: 07:00 uur – 08:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)