In Canada zette Max Verstappen de ongeslagen reeks van Red Bull Racing in 2023 voort. Wederom leek het de Nederlandse coureur weinig moeite te kosten om de hele race aan de leiding te liggen. En waarom zou dat veranderen tijdens de volgende race, de GP van Oostenrijk 2023? Op het eigen asfalt kan Red Bull de tiende zege op rij pakken, als je vorig seizoen meetelt.

Het circuit in Spielberg kan bestempeld worden als een echte klassieker. Sinds 1969 komt de F1 op de baan die nu de Red Bull Ring heet. Van 1969 tot 1987 reed de F1 op hetzelfde circuit, maar heette toen de Österreichring. Na negen jaar afwezigheid keerde Oostenrijk terug op de kalender. Toen had het baantje de naam A1 Ring. Na een pauze tussen 2004 en 2013 wordt er sinds 2014 jaarlijks geracet op het circuit van Red Bull.

Net als vorig jaar is het GP-weekend in Oostenrijk een sprintweekend. Dat wil zeggen dat de teams maar één vrije training hebben op vrijdag. Later die dag vindt de kwalificatie voor de race plaats. Zaterdag staat volledig in het teken van de sprintrace. Eerst is er een aparte kwalificatie – genaamd de Sprint Shootout – waarna later op de dag een race van ongeveer 100 kilometer wordt verreden. Zondag blijft de hoofdrace over.

Wat moet ik weten over de GP van Oostenrijk 2023?

De Red Bull Ring staat bekend als het circuit met de kortste rondetijd van de F1-kalender. Het ronderecord staat op naam van Carlos Sainz. Tijdens de race in 2020 legde hij een raceronde af in 1 minuut en 5,619 seconden. De bescheiden rondetijd komt door de lengte van het circuit – 4,318 kilometer – maar ook omdat er veel tempo in de baan zit. Alleen in bocht drie komen de auto’s onder de 100 km/u.

Lay-out van de Red Bull Ring (2022)

Foto: © Mercedes

De verwachting is dat Red Bull ook op het thuiscircuit de overhand zal hebben. Toch is het geen zekerheidje. Vorig jaar werd ook verwacht dat Verstappen wel even het oranjefeestje in Spielberg compleet zou maken. Toch ging Leclerc er toen met de winst vandoor dankzij een goede strategie (het kan dus blijkbaar wel) en een snellere auto in de race.

Voor wie staat er veel op het spel?

Pérez moet nu echt gaan opletten voor Fernando Alonso. De Aston Martin-coureur ligt nog maar negen punten achter. Ook Hamilton sluit prima aan. Hij ligt vijftien punten achter Alonso. Daarachter heeft Sainz een voorsprong van drie punten op Russell en veertien punten op teamgenoot Leclerc. Onderaan het klassement heeft Alexander Albon goede zaken gedaan. Hij nam zes punten mee uit Canada en staat daardoor twaalfde met zeven punten in totaal.

Door de zevende plaats in Montreal komt Williams op één punt achterstand op Haas en twee punten op Alfa Romeo. Daaronder blijft AlphaTauri voorlopig achter met twee schamele punten. Nyck de Vries heeft deze week weer de taak om punten te scoren. Laten we vooral hopen dat hij in Oostenrijk niet te dicht in de buurt komt van Kevin Magnussen.

Wat zegt Max Verstappen?

Verstappen is kort over het circuit van zijn werkgever: ‘Ik vind de Red Bull Ring een leuk circuit om op te rijden. Vooral van de laatste twee sectoren, die uit allemaal snelle bochten bestaan, geniet ik.’ Dat zegt hij op Verstappen.com.

Hoe is het weer op de Red Bull Ring in Oostenrijk?

Het circuit ligt in het dal tussen de bergen. Daardoor kan het weer zomaar 180 graden draaien. Voor dit weekend worden bakken met regen voorspeld. Tijdens VT1 heeft de F1 daar nog geen last van, maar later op de dag, tijdens de kwalificatie voor de race, kunnen er wel wat druppels vallen. Het gaat dan steeds harder regenen waardoor we misschien wel net zo’n interessante kwalificatie krijgen als in Canada.

Kwalificatie van de tweede GP van Oostenrijk 2020

In 2020 kwam het ook met bakken uit de hemel in Spielberg | Foto: © Red Bull Content Pool

Op zaterdag, sprintdag, is het weer niet veel beter. Vooral in de ochtend en de middag regent het. De kwalificatie voor de sprintrace, de Sprint Shootout, wordt dus waarschijnlijk in de regen verreden. Later wordt het droger, maar of het circuit dan ook opdroogt, is de vraag. Op zondag is de regen milder, maar valt er wel wat. Ook voor de hoofdrace kunnen de regenbanden tevoorschijn komen.

Hoe laat begint F1 op de Red Bull Ring?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
Kwalificatie: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 12:00 uur – 12:44 uur
Sprintrace: 16:30 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie