De kwalificatie van de GP van Amerika 2018 zit erop, met pech voor Max Verstappen. Tijdens het eerst deel van de kwalificatie dendert Max over de (nieuwe) curbes in een van de 20 bochten waarbij z’n rechter achterwielophanging knakt. Vermoedelijk is de RB-auto niet bestand tegen de klappen die de curbes opleveren, de achterwielophanging blijkt te zijn afgebroken. En dat is niet te repareren in korte tijd. Einde van de kwalificatie voor Max in Q2, en dat betekent dat hij morgen, met een 15e tijd, ergens achteraan op plek 13 mag starten.

Dan Lewis Hamilton. Wat we al in onze voorbeschouwing schreven: als Hamilton morgen eerste wordt en Vettel derde of lager eindigt dan is Lewis Hamilton voor de vijfde keer in zijn imposante carrière wereldkampioen. Daarmee evenaart hij de legendarische Juan Manuel Fangio, die in de jaren vijftig furore maakte op de circuits. Het teamopperhoofd van Mercedes, Toto Wolff, heeft al aangegeven dat ze absoluut voor de punten van Hamilton gaan. Dus mocht Valtteri Bottas het op z’n heupen krijgen en sneller dan Hamilton zijn, dan zal ie worden teruggefloten en waar nodig zijn plek moeten afstaan. Iets wat dit seizoen, tot groot chagrijn van Bottas, al eerder voorkwam. Voor Mercedes is het bovendien lekker dat Vettel een gridstraf van drie plekken heeft: met z’n tweede tijd in de kwalificatie start hij morgen dus vanaf plek 5.

Wat moet Sebastiaan Vettel doen?

Laten we eens kijken naar wat er gebeurt bij verschillende finishposities van Hamilton en waar Vettel dan moet eindigen wil hij nog een kans blijven maken:

– Hamilton wint -> Vettel moet 2e worden
– Hamilton 2e -> Vettel moet tenminste 4e worden
– Hamilton 3e -> Vettel moet tenminste 5e worden
– Hamilton 4e -> Vettel moet tenminste 7e worden
– Hamilton 5e -> Vettel moet tenminste 8e worden
– Hamilton 6e -> Vettel moet tenminste 10e worden
– Hamilton 7e of lager -> Vettel hoeft niet te finishen

Overigens heeft niet alleen Sebastiaan Vettel een gridstraf aan z’n rode Ferrari-broek. Ook de Torro Rosso-rijders Pierre Gasly en Brendon Hartley krijgen een gridstraf omdat er teveel aan hun Honda-motoren is vervangen. De heren mogen helemaal achteraan beginnen.

En Red Bull dan?

Daniel Ricciardo – we verliezen ‘m een beetje uit het oog nu ie naar Renault gaat – richt zich op een podiumplek, zo gaf hij aan in een interview met Formula1.com. Hij stond al twee keer eerder op het podium van Austin, daar mag een derde keer bij, wat hem betreft. Max Verstappen is wat voorzichtiger in z’n verwachtingen, zo sprak hij voor de kwalificatie uit. Natuurlijk streeft hij naar het maximaal haalbare maar ook tijdens de 1e en 2e vrije training is weer eens gebleken dat hij niet meer de regentopper is. Zijn Red Bull-auto is gewoon niet optimaal genoeg om op een drijfnatte baan snel uit de voeten te kunnen.

De weersvoorspellingen voor zondag zijn vooralsnog wisselend. Tijdens de 3e vrije training was het droog, tijdens de kwalificatie ook – als dat morgen ook zo is kan Max weer eens aan een indrukwekkende inhaalrace beginnen. Een podiumplek zal er met zijn startplek achterin niet echt in zitten.

Uitslag van de kwalificatie van de GP van Amerika 2018

1. Hamilton
2. Vettel
3. Räikkönen
4. Bottas
5. Ricciardo
6. Ocon
7. Hulkenberg
8. Grosjean
9. Leclerc
10. Pérez
11. Sainz Jr
12. Magnussen
13. Gasly
14. Hartley
15. Verstappen
16. Alonso
17. Sirotkin
18. Stroll
19. Ericsson
20. Vandoorne

Startopstelling van de kwalificatie van de GP van Amerika 2018

1. Hamilton
2. Räikkönen
3. Bottas
4. Ricciardo
5. Vettel
6. Ocon
7. Hulkenberg
8. Grosjean
9. Leclerc
10. Pérez
11. Sainz Jr
12. Magnussen
13. Alonso
14. Sirotkin
15. Stroll
16. Ericsson
17. Vandoorne
18. Verstappen
19. Gasly
20. Hartley

Programma GP van Amerika 2018

zondag 21 oktober 2018
Race: 20:10 uur

Foto’s: Red Bull Content Pool / Ferrari / Mercedes-AMG Petronas

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)