Aanschouw! Dit is de RB18 – de F1-auto van Red Bull in 2022. In tegenstelling tot voorgaande jaren onthult Red Bull meteen ook de definitieve livery voor de F1-auto van Max Verstappen en Sergio Pérez. Vroeger hadden ze bij de presentatie nog weleens een feestjasje aan. Verdedigend wereldkampioen Max Verstappen rijdt dit jaar niet met nummer 33 op zijn RB18, maar met nummertje 1.

Wat is er nieuw aan de F1-auto voor Max Verstappen en Sergio Pérez?

Je kunt beter vragen wat er hetzelfde gebleven is. In 2022 racen de teams volgens een nieuw reglement. De F1-auto’s van alle teams zijn van voor tot achter helemaal anders, op de aandrijflijn na. Dit jaar gebruiken de teams precies dezelfde 1,6-liter V6 met hybridetechniek als vorig jaar. Er is zelfs een ontwikkelingsstop voor de motoren ingelast tot en met 2026. Wel wordt er nu met E10-brandstof gereden, dus met 10 procent ethanol.

De nieuwe F1-auto’s zijn ontwikkeld voor meer kijkplezier. Ze hebben bijvoorbeeld minder downforce waardoor ze in theorie minder hard door de bochten kunnen, maar wel een stuk beter kunnen inhalen. Dit komt doordat ze minder ‘vuile lucht’ veroorzaken waar achtervolgers last van hebben. Net als bij andere teams rolt ook de F1-auto van Max Verstappen op nieuwe 18-inch wielen met dichte wieldoppen.

Ligt er nou een Honda- of een Red Bull-motor in de RB18?

Vorig jaar was het laatste jaar voor Honda als motorleverancier. Oh nee, toch niet. Honda vond zo’n wereldkampioenschap blijkbaar een topfuif, want onlangs besloot het Japanse merk om tot 2026 de F1-motor voor de Red Bull te blijven bouwen. De boel verder ontwikkelen, dat doen ze niet meer, maar dat mag ook niet. Voor het seizoen van 2026 en daarna wil Red Bull zelf de motor gaan ontwikkelen en produceren.

Nu maar hopen dat Lego ook een mooi setje uitbrengt van deze F1-auto.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)