Lewis Hamilton heeft eenvoudig de GP van China gewonnen. Bottas zorgde voor een een-twee finish voor Mercedes. Vettel pakte de laatste plek op het podium en door geklungel van Ferrari met de strategie van Leclerc, heeft Verstappen de vierde plek gepakt. De snelste ronde ging naar Pierre Gasly.

De race

Gisteren wist Bottas net aan sneller te gaan dan zijn teamgenoot in de kwalificatie. Dat betekent dat hij vandaag op pole position mag starten in de 1000e F1-race ooit. De Ferrari’s staan achter hem met Vettel op P3 en Leclerc op P4. Verstappen start achter hen op de vijfde plek. De top vijf hebben gisteren in Q2 de snelste tijd gereden op de medium banden, waardoor zij later een pitstop kunnen maken dan de rest van de coureurs die op de soft banden moet beginnen.

Bij de start weten zowel Hamilton als Leclerc hun teamgenoten te passeren. Daarna wordt de actie alweer snel gestopt, omdat een crash van Kvyat met beide McLarens een virtual safety car veroorzaakt. Als de race weer verder gaat, probeert Vettel voorbij Leclerc te komen. Na elf ronden is Ferrari het gevecht zat en geven ze teamorders aan de Monegask, zodat Vettel hem kan passeren.

Na achttien ronden komt Verstappen als eerste coureur in de top vijf naar binnen voor medium banden. Een ronde later komt Vettel ook naar binnen voor nieuwe banden. Als hij weer de baan opkomt, staat hij gelijk onder druk van Verstappen. Max maakt een gewaagde inhaalpoging aan het einde van het rechte stuk, maar kan net niet de Ferrari passeren. Enkele ronden later maken ook beide Mercedessen een pitstop, maar zij komen niet direct onder druk te staan. Leclerc stopt pas laat, en komt daardoor achter Verstappen weer naar buiten.

Verstappen komt na 35 ronden nog een keer naar binnen, omdat Leclerc snel dichterbij komt. Ferrari wordt vervolgens zenuwachtig en haalt Vettel ook naar binnen. En Mercedes volgt ook met een dubbele pitstop. Leclerc moet op de baan blijven en mag de rol van deurstop op zich nemen. Hij moet Bottas zolang mogelijk achter zich zien te houden, zodat Vettel dichterbij kan komen.

Leclerc maakt alsnog een pitstop tijdens de 43e ronde. Hij zal dan een gat van vijftien seconden goed moeten maken tussen hem en Verstappen. Dat lukt hem echter niet meer en Verstappen weet weer als vierde te finishen. De coureurs in de top drie komen niet meer onder serieuze druk te staan. Hamilton wint, met Bottas tweede en Vettel derde.

Uitslag van de GP van China 2019

1 Hamilton
2 Bottas
3 Vettel
4 Verstappen
5 Leclerc
6 Gasly
7 Ricciardo
8 Perez
9 Raikkonen
10 Albon
11 Grosjean
12 Magnussen
13 Stroll
14 Sainz
15 Giovinazzi
16 Russell
17 Kubica
DNF Norris
DNF Kvyat
DNF Hulkenberg

De volgende race is de GP van Azerbeidzjan op 28 april.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)