Lewis Hamilton wist gisteren voor de eerste keer sinds de GP van Duitsland pole position te pakken. Max Verstappen start vanaf P2. Op de tweede startrij staan de twee Ferrari’s. Leclerc is voorafgaand aan de race in opspraak, omdat de vooraf doorgegeven hoeveelheid brandstof in de auto niet overeen zou komen met de daadwerkelijke hoeveelheid. Na de race wordt hierover een oordeel gegeven. Bottas start helemaal achteraan door een motorwissel. Van de top drie teams begint alleen Vettel op de soft banden, de rest staat allemaal op mediums.

De race

Verstappen en Hamilton zijn allebei goed weg bij de start. Op het eerste rechte stuk is de Red Bull van Verstappen echter niet opgewassen tegen de kracht van de Ferrari, waardoor Leclerc makkelijk voorbij de Nederlander rijdt. Daarna zit Vettel ook gelijk op de staart van Verstappen op het volgende rechte stuk, maar Vettel kan niet P3 afpakken van Verstappen.

In de ronden die volgen zullen de coureurs op de ouderwetse manier in moeten halen. De raceleiding geeft door dat DRS is uitgeschakeld door een technisch probleem. De coureurs in de middenmoot en Bottas hebben hier het meest last van. De top vijf zit toch niet dicht genoeg bij elkaar om DRS te kunnen activeren.

Ronde pitstops

Hoewel beide Ferrari’s op verschillende banden gestart zijn, komen ze alsnog beide in de dertiende ronde binnen om harde banden te halen. De dubbele pitstop werkt echter niet goed en Vettel staat bijna zeven seconden stil. Albon komt een ronde later binnen om ook een pitstop te maken. Verstappen en Hamilton zeggen dan beide over de boordradio dat ze nog wel iets langer willen doorrijden op de huidige banden.

In de achttiende ronde wordt DRS weer geactiveerd. Acht ronden later komt Verstappen naar binnen om zijn harde banden te krijgen. Hij komt dan vijf seconden achter Leclerc naar buiten rijden. Hamilton maakt een ronde later ook een pitstop te maken, maar hoeft zich geen enkele zorgen te maken dat iemand daarna voor hem rijdt.

Verstappen pakt P2 terug

Na zijn pitstop klaagt Verstappen over problemen met zijn motor. Desondanks loopt hij wel in op de Ferrari van Leclerc. In de 32e ronde heeft Verstappen DRS en kan hij voorbij Leclerc gaan op het rechte stuk. Leclerc probeert terug te komen op het volgende rechte stuk, maar Verstappen kan zijn plek verdedigen. Toch blijft de Nederlander keer op keer klagen over de manier waarop de motor zijn vermogen afgeeft.

In de laatste fase van de race valt het tempo van de Ferrari’s weg, waardoor beide coureurs nog een pitstop maken. Leclerc gaat naar de soft banden en Vettel kiest voor de medium banden. De achterstand is dan voor Leclerc echter te groot om effect te hebben. Hij staat vooral onder druk van Bottas op het einde. Vettel passeert Albon nog in de laatste ronden van de race.

Hamilton domineert de race en pakt nog een overwinning mee in 2019. Verstappen kan ook rustig de race uitrijden en wordt tweede. Leclerc wordt derde, wat betekent dat Verstappen de derde plek in het kampioenschap heeft veiliggesteld.

Uitslag van de GP van Abu Dhabi 2019

01. Lewis Hamilton
02. Max Verstappen
03. Charles Leclerc
04. Valtteri Bottas
05. Sebastian Vettel

Foto’s: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)