Hoewel beide teams wat lastig van start gingen, had Red Bull Racing de zaakjes sneller op orde dan Ferrari. Maar nu lijkt het Italiaanse team ook redelijk in de buurt te komen. In de vorige race plofte de oude motor van Sainz nog, maar reed Leclerc ook vrij gemakkelijk naar de eerste plaats. Wat als dit een voorbode is voor de rest van het seizoen?

De vraag voor de Nederlandse fans wordt dan: als Verstappen nu alleen nog maar als tweede finisht, wordt hij dan nog wereldkampioen? We snappen ook wel dat de F1 nooit zo consistent is dat Leclerc vanaf nu alles wint en Verstappen altijd op nummertje twee komt, maar deze korte analyse geeft wel inzicht in wat er zou gebeuren als Ferrari net wat sneller blijkt.

Nog elf races te gaan

We hebben, inclusief de race van aankomende zondag, nog elf races te gaan dit jaar. Momenteel loopt Verstappen 38 punten voor op Leclerc. De winnaar van een F1-race krijgt 25 punten en de nummer twee krijgt 18 punten. Dat is dus 7 punten verschil per race. Bovendien valt er voor de snelste raceronde nog een punt te verdienen en er is nog één sprintrace te gaan waarbij maximaal 8 extra punten te behalen zijn.

Alleen maar tweede worden is niet genoeg

Als Leclerc nu nog vijf keer als eerste finisht en drie keer de snelste ronde pakt, met Verstappen telkens op de tweede plek, dan staan de twee coureurs precies gelijk. De voorsprong van Verstappen is niet groot genoeg om nu alleen nog maar als tweede te kunnen eindigen.

Interessanter wordt het als Leclerc één keer uitvalt. Dan zou de voorsprong van Verstappen ineens kunnen groeien naar 63 punten. Als de Nederlander in de resterende races dan alleen nog maar als tweede eindigt én telkens de snelste raceronde pakt, wordt hij alsnog de wereldkampioen van 2022.

Gaan Ferrari het zelf verknallen?

Een ander denkbaar scenario is dat de coureurs van Ferrari te veel onderling gaan strijden op de baan. Hierdoor worden de punten voor de eerste plaats telkens verdeeld tussen Sainz en Leclerc en haalt één coureur niet genoeg punten om de Nederlander in te halen. Goed, voorlopig kan het dus nog alle kanten op. Bovendien komt er een zomerstop aan waarin beide teams niet stil zullen zitten.

Oh, en als Hamilton vanaf nu alle races wint, Russell altijd tweede wordt en Verstappen derde, dan wint Hamilton alsnog het kampioenschap.

Doornbos: ‘Ferrari moet aan zijn coureurs laten zien wie de baas is’

De coureurs onderling met elkaar laten knokken is geen goed idee

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)