Als je de resultaten van de kwalificatie naast de race legt, zie je wat vreemds. Valtteri Bottas zat minder dan een seconde achter Lewis Hamilton en pakte daarmee de tweede plaats in de startopstelling. Max Verstappen zat er ruim een seconde achter. Maar hoe kan het dan dat Hamilton op zondag met een gigantische voorsprong wint en het Bottas niet lukt om een tweede plaats te bemachtigen tijdens de GP van Spanje?

Het is niet per se zo dat Bottas nou zo goed is in kwalificeren, of zo slecht is in het racen. Natuurlijk is Hamilton beter, maar de uitslag is anders te verklaren. Tijdens de start wordt al erg veel beslist voor het verloop van de race. We vroegen Robert Doornbos om uit te leggen hoe het kan dat de twee Mercedessen zo dicht bij elkaar lagen bij de kwalificatie, maar zo ver van elkaar eindigden bij de race.

‘Bottas heeft er alles aan gedaan in de kwalificatie’, zegt Robert Doornbos. ‘Het lukte hem op een halve tiende niet om de eerste plek te pakken, wat heel weinig is. Maar toen maakte hij zelf een slechte start op zondag. En vechten om plekjes te winnen, dat vraagt heel veel van je banden. Met veel trekken, duwen en glijden gaat het hard. Hier had Albon ook last van, die verloor aan het begin al snel 20 seconden. Hamilton rijdt voorop met schone lucht en kan dan gelijk een flinke voorsprong opbouwen.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)