Als iemand je ooit probeert te overtuigen dat Toyota saai is, laat diegene dan dit zien. Dit is de FJ Bruiser Concept die gemaakt is door het Toyota Motorsport Garage-team in de Verenigde Staten. Waarschijnlijk is ie de coolste conceptauto die we dit jaar hebben gezien. De FJ Bruiser is een rotsbeklimmende kolos die een aangepaste V8-motor uit een NASCAR-Toyota combineert met een Toyota FJ45 Land Cruiser uit 1966.

De FJ Bruiser is er gekomen om de terugkeer van de Land Cruiser in Amerika te vieren. Toen bekend werd dat de Land Cruiser in de VS komt, volgde een eerste belletje richting de ontwikkelingsafdeling van Toyota Racing in Californië. Het resultaat van dat telefoongesprek was de levering van een V8 uit de NASCAR-raceseries die speciaal is aangepast voor deze ouwe Toyota Land Cruiser. Volgens Toyota klinkt de motor ‘intimiderend’.

Specificaties van Toyota Land Cruiser met V8 uit NASCAR

De 5,8-liter achtcilinder ligt normaal gesproken in een NASCAR-Toyota Camry. Het vermogen is 725 pk en gaat via een automatische racebak met drie versnellingen naar de achterwielen. Want ja, heel veel versnellingen heb je niet nodig wanneer je alleen maar rechte stukken en knikjes naar links hebt. In de laagste versnelling haal je maximaal 19 km/u bij 7.000 tpm en in de hoogste versnelling kun je 266 km/u aantikken eveneens bij 7.000 tpm.

Om het vermogen keurig te verdelen zijn er differentiëlen en zorgt een tussenbak voor vier verschillende manieren van tweewielaandrijving en nog eens vier verschillende vormen van vierwielaandrijving. Om met het vermogen om te kunnen gaan, is er een nieuw frame/chassis gebouwd, maar heeft de Land Cruiser wel nog steeds starre assen om hem old school te houden. Dus dat wordt stuiteren.

Het geheime wapen van de FJ Bruiser

De Toyota Land Cruiser met de V8 uit de NASCAR-Camry staat op 20-inch wielen met 42-inch offroadbanden. Maar er is nog iets cools aan de FJ Bruiser. Mocht je ondanks die giga-banden niet genoeg grip hebben en stranden, dan zijn er nog twee rijen rupsbanden tegen elkaar aangeplakt. Kijk hier beneden maar. Je kunt de rupsbanden vanuit de cockpit besturen met drie pookjes voor wanneer je echt helemaal vastzit. Iemand je laten slepen, is verleden tijd in de Bruiser.

Toyota Land Cruiser V8-motor NASCAR

Nu we het toch over de cockpit hebben, het interieur van de FJ45 is heerlijk aangepakt. Er zijn Momo-kuipstoeltjes en een vintage stuur. Het is een replica van het stuur waarmee Jackie Stewart in 1968 het F1-kampioenschap won. Hoe en waarom Toyota een F1-referentie in de conceptauto heeft gebouwd die niets te maken heeft met het merk, is ons een raadsel. De ruitjes-print in de stoelen past in ieder geval goed bij de F1-icoon. Misschien, heel misschien als we deze Land Cruiser genoeg kudos geven, wil Toyota een productiemodel overwegen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)