De Rimac Nevera is geen auto voor de massa: het is een hypercar die mensen enthousiast moet maken voor de elektrische toekomst. Dat doet de Nevera onder meer met vier elektromotoren: één motor per wiel. Maar wat als je mensen heel enthousiast moet maken over synthetische brandstoffen? Dan krijg je zoiets: dit is een BMW i8 met per wiel één viercilinder uit een motorfiets.

Ja, echt. In de compacte carrosserie van deze BMW i8 verstoppen vier BMW HP4-motoren. Elke 1,0-liter viercilinder klimt naar de 14.800 toeren per minuut voor een totaalvermogen van 880 pk. En dat op een gewicht van 1.000 kilo. Elke motor kan apart aangestuurd worden, waardoor je ook nog eens kunt kiezen uit voor- of achterwielaandrijving. Of vierwielaandrijving, voor de maximale acceleratie.

Waarom vier motorfietsmotoren in een BMW i8?

Maar waarom zou je in hemelsnaam zo’n complexe aandrijflijn bedenken? Is het niet eenvoudiger om één V8 achterin te leggen? ‘Het belangrijkste onderwerp van het hele concept is de selectiviteit per wiel, die het hoogste niveau van flexibiliteit mogelijk maakt met betrekking tot torque vectoring. Vorm volgt functie’, zegt een woordvoerder van het Oostenrijkse Team Edlinger tegen TopGear Nederland.

De vier motoren draaien op eFuels, dus CO2-neutrale brandstof. ‘Een van de missies van ons project is om een duurzaam maar akoestisch aantrekkelijk concept onder de aandacht te brengen, daarom rijden we onze auto alleen op duurzame brandstoffen’, vult Team Edlinger aan. In de autosport gaan synthetische brandstoffen een steeds grotere rol krijgen. Dat zie je ook in de F1.

De uitlaten van de vier motoren komen trouwens samen in één uitlaat. De carrosserie is verder ingrijpend verbouwd voor maximale aerodynamica. Plus er is nagedacht over veiligheid: de cockpit is ontworpen als een LMP1-auto met kreukelzones die een aluminium honingraatstructuur toepassen. Techniekliefhebbers mogen zich vergapen aan de pushrod-ophanging. Toe maar.

Ingewikkeld stuur

Bovendien zijn er 12 computers om alles te meten en in te stellen: kijk maar even naar dat stuur, er zijn commerciële onderzeeërs met een simpelere besturing. Je wilt nu weten hoe het knotsgekke apparaat klinkt, maar daarvoor moet je nog even geduld hebben. De auto zal ingezet worden bij heuvelklim-evenementen en waarschijnlijk ooit op Goodwood te zien zijn.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)