Een koude start is typisch iets waarbij niet-autoliefhebbers zoiets hebben van ‘joe’, maar waar autoliefhebbers bijzonder goed op gaan. Een ijskoude motor loopt net een tikkeltje luider en rauwer dan wanneer hij goed op temperatuur is. De extra herrie heeft verschillende redenen, maar het ligt voornamelijk bij de motor die rijker en hoger stationair loopt en de uitlaat die nog koud is. Al bij een Abarth 595 komt er meer geweld uit de uitlaat als hij net uit zo’n nachtelijke slaapje ontwaakt – dus je kunt je voorstelen dat het effect bij een 8,0-liter W16 nog net een tandje erger is.

In de onderstaande video van Autism Carspotting hoor je hoe de Bugatti Chiron Super Sport 300+ met 1.600 pk op een koude ochtend gestart wordt. Als je – zonder beeld – had gezegd dat het een oude Bugatti uit de jaren dertig was, hadden we het ook geloofd. Of een stadsbus van Den Oudsten, wat dat betreft. Ergens klinkt het als een industriële diesel, maar anderzijds heeft het superrauwe geluid iets lekkers. Al na een paar seconden beginnen de stembanden van de Chiron op te warmen en normaliseert het geluid. Het gaat hier trouwens waarschijnlijk nog om het prototype, dus de uiteindelijke productieversie zou nog anders kunnen klinken.

Koude start Bugatti Chiron Super Sport

Reacties

  • rPUpITHg heeft op 2 december 2020 geschreven:

    RGDQMWSuZkIlK

    Reageer
  • Chris heeft op 30 november 2020 geschreven:

    Die Bugatti’s klinkenj waardeloos, net als een vrachtwagen. Ik snap niet dat mensen zo’n platgeslagen olifant willen hebben.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)