Voor de tweede keer binnen één week komt Mercedes met een nieuwe vorstelijke SUV. Dit keer iets conventioneler dan de Mercedes EQ C. Maak kennis met de nieuwe Mercedes GLE. De Mercedes GLE is, voor als je niet bekend bent met de nomenclatuur van het merk, wat ooit de ML-klasse was. ‘GL’ geeft aan dat het hoog op de pootjes staat en de ‘E’ geeft aan dat ie groter is dan de GLC en kleiner dan de GLS. Kleiner, dus. Niet klein.

Drie zitrijen in de Mercedes GLE

De wielbasis groeide met 80 millimeter en optioneel kun je kiezen voor een derde zitrij. De totale lengte van de Mercedes GLE ontbreekt nog in het persbericht. Als de achterste passagiers hard genoeg roepen, kunnen zij de spraakbesturing activeren die via de nieuwe A-klasse zijn weg vond naar de GLE.

De Siri-achtige assistent is zelflerend. Stel je voor: je belt elke dinsdagmiddag je moeder zoals een goede zoon of dochter dat doet. Dan zal het systeem je ritme doorhebben en je op dinsdag een voorstel doen om de ouder-eenheid te bellen. De Mercedes GLE is attent, zodat jij dat niet hoeft te zijn.

De ontwerper van het interieur was overduidelijk fan van Ferrari’s uit de jaren tachtig – kijk even naar dat horizontale Testarossische lijnenspel naast het infotainmentscherm. Voor de blazers leende Mercedes twee paar Shutter Shades van Kanye West.

Welke motoren liggen er in de Mercedes GLE?

Nog even geen AMG-versie met V8 om mee te beginnen. Neen, de nieuwe zes-in-lijn met een appetijt voor benzine ligt voorin. De Mercedes GLE 450 4Matic krijgt 367 pk en 500 Nm koppel. Een 48-volt elektrohulpje met 22 pk springt bij waar nodig. Dit systeem wint ook energie terug bij het remmen. Scheelt je weer een scheutje benzine.

Ook de optionele luchtvering hangt aan het 48-volt systeem. Een systeem scant de weg en houdt rekening met de helling van het asfalt om zoveel mogelijk van de enge buitenwereld weg te filteren. Je kent het systeem bijvoorbeeld uit de S-klasse. Uiteraard goot Mercedes de GLE tot de nok vol met rij-assistenten. Voor de ware avonturiers is er een offroad-pakket.

De nieuwe Mercedes GLE zie je in oktober op de autosalon van Parijs. Begin volgend jaar komt ie naar de Mercedes-dealers.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)