TopGear stapt net uit de nieuwe Mercedes B-klasse. In nummer 163 (vanaf 21 december in de winkel) lees je ons volledige testverslag; nu alvast de highlights.

Testobject: Mercedes B-klasse
Uitvoering: B 220 d
Locatie: Mallorca
Weersomstandigheden: 15 graden en regenachtig

Wat is dat voor een blits busje?

Blits hè? De derde generatie Mercedes B-klasse wil afrekenen met het belegen imago. Hij erfde z’n styling van de nieuwe A-klasse en voegt daar wat praktisch nut en ruimte aan toe. Z’n wielbasis is langer en z’n overhangen korter, wat de bewegingsvrijheid binnen ten goede komt.

Maar het blijft een busje.

Tja, als je behoefte hebt aan ruimte, is het dát of een crossover. En die laatste koopt iedereen al. Je kunt het dus ook positief bekijken: als MPV-rijder ben je steeds bijzonderder. En nadat BMW de toon zette met de 2-serie Active Tourer, zorgt Mercedes nu voor de nodige stijl, luxe en technologie.

Luxe en technologie?

Reken maar. Je kunt je B-klasse desgewenst aankleden als een kleine, bolle S-klasse. In het weelderige interieur prijken (optioneel) twee grote, brede schermen naast elkaar. Het MBUX-infotainmentsysteem bedien je met een touchpad, een touchscreen, knopjes op het stuur of je stem. Er worden grote wegwijzers op een live-videobeeld geprojecteerd als je de navigatie inschakelt. En als de B merkt dat je ‘sportief’ aan het rijden bent en de ideale lijn door een bocht volgt, zorgt hij bijvoorbeeld tijdelijk dat zijn rijstrookhulp niet ingrijpt.

Wie gaat er nou sportief rijden met een B-klasse?

Vergis je niet: Mercedes legde meer de nadruk op rijdynamiek dan voorheen. De sterkere motoren krijgen een lichte, geavanceerde achteras, er is een instelbaar onderstel verkrijgbaar (in Comfort zo zacht als een limo, in Sport gepast stevig) en de zitpositie achter het stuur is prettig actief. Papa of mama mag ook best eens wat lol beleven aan het familiebusje.

Welke motoren liggen er in de nieuwe Mercedes B-klasse?

Simpel: twee benzines (B 180 en B 200) en drie diesels (B 180 d, B 200 d en B 220 d). Zowel de 200 d als de 220 d beschikken over een nieuw ontwikkelde 2,0-liter viercilinder turbodiesel. Die levert maximaal 190 pk en is uiteraard schoner dan ooit, in lijn met de uitstooteisen van 2020. Het is een prettig blok, stil en verfijnd, krachtig op afroep. Erachter hangt een nieuwe achttraps DCT-automaat. Meer uitvoeringen, onder andere met 4Matic-vierwielaandrijving, volgen later.

Wanneer kan ik ‘m bestellen?

Vanaf december. In februari 2019 verschijnt de nieuwe Mercedes B-klasse bij de dealers.

Lees onze volledige rijtest van de Mercedes B 220 d in TopGear Magazine 163: vanaf 21 december in de winkel.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)