Als je op waterstof wilt rijden, moet je daar wel iets voor overhebben. Hopelijk woon je dicht bij een waterstoftankstation en je moet waarschijnlijk wat vaker de trein pakken, want je kunt zeker niet overal tanken. Maar ook qua onderhoud moet je schijnbaar wel heel erg fan zijn van waterstof. Een eigenaar van een Hyundai ix35 FCEV kreeg een enorme rekening voor zijn kiezen.

Volgens Autobild reed de Duitser zeven jaar probleemloos rond in zijn waterstof-Hyundai, tot onlangs de brandstofcel kapotging. Dit onderdeel zet waterstof om in elektriciteit voor de aandrijving. De auto ging naar de dealer en die bracht een offerte uit van maar liefst 103.764 euro. En nee, die punt moet geen komma zijn.

De brandstofcel is duur

De brandstofcel kost los al 84.000 euro. Met de arbeid en alle losse bijkomende frutsels kwam de offerte boven de ton uit. Een Nexo, het nieuwere waterstofmodel van Hyundai, kost in Duitsland nog geen 78.000 euro, dus het repareren van de oude waterstofauto is niet meer de moeite waard. Wellicht dat een handige knaap de brandstofcel nog kan repareren, maar het lijkt erop dat de ix35 FCEV rijp is voor de sloop.

Autobild meldt in het artikel dat een nieuwe brandstofcel voor de Nexo ongeveer de helft zou kosten. Maar aangezien er bij de ix35 nog 20.000 euro aan kosten boven op de prijs van de brandstofcel kwamen, klinkt het alsof een Nexo van 78.000 euro bij een voorval als dit ook al is afgeschreven. Aan de andere kant: als de reparatiekosten deze dalende lijn doorzetten, kunnen waterstofauto’s over een tijdje gewoon gerepareerd worden. Wel zo duurzaam.

Advertentie

Reacties

  • Naftie heeft op 17 augustus 2023 geschreven:

    Dat is het leuke aan waterstof: duurder in aankoop, duurder in onderhoud, duurder tanken. En meer vervuilend dan een ICE.

    Reageer
  • Maarten heeft op 16 augustus 2023 geschreven:

    Sowieso gek dat je zoveel betaald voor zo’n suffe auto, terwijl je een super mooie elektrische bak kan kopen in de plaats. Of een nog mooiere op lpg, waar de lage milieubelasting erg onderschat wordt.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie