We kwamen letterlijk nét van de brillenwinkel in Maastricht toen we aan de overkant van de snelweg een auto zagen die niet hoort te bestaan. Moesten we omdraaien voor een ander montuur of bestaat er echt een Rolls-Royce Wraith Shooting Brake? De twijfel over onze mentale gesteldheid sloeg al toe, toen Lucas ons deze foto’s toestuurde van een Rolls-Royce Wraith Shooting Brake in het Nederlandse Eijsden. Dus toch!

Een Rolls-Royce Wraith Shooting Brake, dus. Een soort stationwagen-variant van de coupé van Rolls-Royce. Het is waarschijnlijk de enige ter wereld, en hij komt niet van Rolls zelf. We weten vrijwel zeker dat dit het werk is van de Nederlandse ontwerper Niels van Roij en zijn gelijknamige ontwerpbureau. Hij was nog niet bereikbaar voor commentaar, maar waarschijnlijk niet geheel toevallig plaatste zijn bedrijf afgelopen weekend een filmpje online van een gecamoufleerde Rolls-Royce Wraith Shooting Brake op de snelweg.

Het bedrijf claimt niet per se dat het hun creatie is, maar waarom zou je de video anders online zetten? Na wat rondvraagwerk werd ons links en rechts bevestigd dat de Nederlandse designer inderdaad werkt aan een praktische Wraith. Het project gaat schuil onder de naam ‘Legendary 7’ en de eerste spots van het gecamoufleerde ding komen al uit 2018. Na een flinke tijd bouwen en testen mocht de Shooting Brake dus eindelijk naar buiten voor verse peut.

Andere creaties

Bij het zien van een Shooting Brake in Nederland, kun je er eigenlijk wel zeker van zijn dat Niels van Roij er iets mee te maken heeft. De ontwerper houdt zich nu bezig met een moderne Ferrari Bread Van, stond eerder aan de wieg van een Tesla Shooting Brake en verwijdert op bestelling twee deuren van een Range Rover. Het Nederlandse ontwerphuis Vandenbrink Design is trouwens ook niet vies van het verlengen van de daklijn, zij bouwden een Ferrari 612 Shooting Brake.

Wat is nou een Shooting Brake?

Over de definitie van Shooting Brake heerst nog altijd wat onenigheid, maar over het algemeen is iedereen het eens dat het een soort stationwagen is op basis van een auto die geen station hoort te zijn. Meestal op basis van een coupé. De Duitse merken misbruiken de term een beetje voor hun sportievere stationwagens, maar die SB’s tellen we niet mee. Goed, die discussie mag je bewaren voor een andere keer – waarschijnlijk binnenkort meer over deze unieke Rolls-Royce.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)