Volgens een onderzoek van CarMax uit 2020 rijden steeds minder Amerikanen met een handgeschakelde versnellingsbak. In 1995 had 26,8 procent van de verkochte auto’s in de VS een handbak terwijl dat in 2020 nog maar 2,4 procent was. De automaat neemt het over – en dus is het tijd om definitief afscheid te nemen van de handbak, ook in hete hatchbacks. In de VS zwaait Volkswagen uit met de Golf GTI 380.

De GTI 380 is vernoemd naar de interne typeaanduiding die VW gebruikt voor de Golf van de achtste generatie. Helaas heeft ie dus geen 380 pk. De laatste handbak in een GTI zit vast aan de bekende 2,0-liter viercilinder turbomotor die 245 pk en 370 Nm. Het is niet alleen de laatste GTI met een handbak voor de VS. Ook de Golf R moet het na deze speciale versie doen met de zeventraps DSG-automaat.

In Nederland al geen handbak meer

In Nederland kun je überhaupt geen handbak meer krijgen bij de Golf GTI of de Golf R. Daarvoor was de vraag hier te klein. In Duitsland kun je nog wel een GTI met handbak bestellen, maar de R ook niet meer. Wellicht dat er nog een speciaal uitzwaaimodel komt van de GTI met handbak voor Europa. Volgens Autocar stopt in 2024 de productie van de handbakken voor alle Golfjes.

Volkswagen had nog wat setjes van de zwarte 19-inch velgen liggen die op de Golf R 20th Anniversary Edition zitten, dus krijgt de GTI 380 ook deze wielen. Verder is er standaard een adaptief dempingsysteem en keuze uit een boel kleuren. Eén van die tinten is Graphite Gray Metallic die speciaal gemaakt is voor de Volkswagen Golf GTI 380.

De prijs van de laatste Golf GTI met een handbak

Binnenin is er nog een laatste knipoog naar de doe-het-zelf versnellingsbak. De pook heeft het bekende profiel van een golfbal. In het begin van de herfst van 2023 gaat de Volkswagen Golf GTI 380 in de verkoop. De prijzen beginnen bij 32.483 dollar, wat omgerekend ongeveer 30.000 euro is. De dikste uitvoering, de Golf GTI 380 Autobahn, kost 40.625 dollar (omgerekend ongeveer 37.500 euro).

Reacties

 • WVA heeft op 1 september 2023 geschreven:

  De autoindustrie wil ons aan de automaat daar verdienen ze meer aan. De demo heeft altijd een automaat en ze kijken je aan of je van Mars komt als je toch een handbak wil. Ondanks deze opstelling (langere levertijd, niemand neemt toch een automaat?) van de dealer toch voet bij stuk gehouden. Nog steeds geen spijt van…

  Reageer
 • Maarten heeft op 31 augustus 2023 geschreven:

  Vind het nog altijd moeilijk te snappen wat er leuk aan is om als echte kerel volgas weg te scheuren met je automaatbakkie en telkens in de begrenzer te knallen bij elke automatische omschakeling… dat kan toch elke debiel.
  Goed je auto aanvoelen en vloeiend doorschaken met alles zelf inde hand en voet, dat is autorijden. Voor mijn dan hé. Je zit toch op je luie komt, dan kan dat beetje schakelwerk toch geen probleem zijn. Veel mooier wordt het niet.
  Maar ja doe je ding….

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)