Vraag een willekeurige voorbijganger op straat wat hij van rally vindt, en hij ontsteekt ongetwijfeld in een lofzang met veel superlatieven. Waarschijnlijk heeft hij een gigantisch respect voor de coureurs, met hun Jedi-achtige reflexen. En dan bijna in de letterlijke zin van het woord: de modderpiloten zien al wat er gebeurt voordat het werkelijk gebeurt. Vraag je de voorbijganger vervolgens of hij de sport volgt of überhaupt weleens kijkt, dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Zou hij WRC 7 kopen? Kleine kans.
Goed, dat is een kleine generalisering. WRC-fans bestaan, ook in Nederland. Maar ook jij, als digitaal-racedilettant zonder voorkeur voor modder, sneeuw en sprongen, zou WRC 7 een kans moeten geven. Geen enkel ander racespel spreekt het beloningscentrum in de hersenen zo aan als een rallyspel. We doelen op het oppermachtige gevoel dat je krijgt wanneer je de voorbumper al zijwaarts glijdend met enkele millimeters speling langs een stenen muur dirigeert, terwijl je teller snelheden aangeeft die op dit griploze wegdek onmogelijk moet zijn. Of wanneer je het perfecte handrembochtje uitvoert, waarna je met veel geknetter van je plek sprint richting de volgende dodelijke afgrond.
Hoe is het rijden in WRC 7?
WRC 7 weet dit gevoel uitstekend over te brengen. Aan het begin sta je als ongeoefende modderpiloot vaak achterstevoren of ondersteboven. Dit kan frustrerend zijn, maar des te meer belonend is het wanneer het wél lukt. Helaas ontbreekt een tutorial met de basics van rallyrijden. Gelukkig is de kennis die we ooit op een koude Finse ochtend hebben opgedaan bij Juha Kankkunen niet helemaal verwaterd. Rustig aan met het stuur, en niet te veel tegensturen. En verder is het een kwestie van oefenen. Veel oefenen.
De force feedback laat je goed voelen wat de auto doet; hij is licht met onderstuur en zwaar met grip. De auto reageert natuurlijk op je input. Als je de rem licht aantikt, neemt de grip toe en als je lomp omgaat met je gas of rem, word je afgestraft. Ook de snelheidsbeleving is aanwezig. De graphics zijn niet baanbrekend, al hebben de makers van WRC 7 hun best gedaan om met lichteffecten (zonsondergang en zo) er nog iets van te maken.
Wat er mist
Het racen is dus dik in orde (en daar gaat het tenslotte om), maar toch mist er iets: het lekkere sausje om het racen heen. Of minimaal een snufje zout. Je staart naar droge menu’s waarin tekst je vertelt wat je moet doen. In F1 2017 bijvoorbeeld, neemt je manager je aan de hand en leidt je door de paddock langs alle belangrijke figuren in het F1-circus. Het spel geeft het gevoel dat je daadwerkelijk een aanstormend F1-talent bent aan het begin van zijn carrière. Of zoals Need for Speed, waar je werkelijk het spel in wordt gezogen met cinematische tussenstukjes.
Wat WRC 7 dan wel weer heeft, is een splitscreen multiplayer-modus. Dus je kunt op één televisie tegen je vrienden spelen. Gezellig. Dat doe je in auto’s van Citroën, Ford, Hyundai, Toyota en zelfs Porsche. Het spel neemt je mee naar dertien rally’s met in totaal 60 etappes. Al met al is WRC 7 een heerlijke afwisseling tussen alle circuit- en straatracegames.
WRC 7 ligt vanaf 15 september in de winkel voor PlayStation 4, Xbox One en PC.
Reacties