Dit weekend nemen we afscheid van Nico Hülkenberg en Robert Kubica. Daarvoor in de plaats komen Esteban Ocon en de Canadees Nicolas Latifi. Hiermee is bekend welke coureurs de strijd aangaan in 2020. Maar eerst moet het laatste raceweekend van 2019 in het imposante Abu Dhabi nog beginnen met de eerste vrije training.

Om 13:00 uur lokale tijd begint het raceweekend van de GP van Abu Dhabi 2019. Het zonnetje schijnt en met een plaatselijke 25 graden Celsius is het goed vertoeven op het Yas Marina Circuit. In deze eerste vrije training kunnen de teams nog niet de racesituatie simuleren. Omdat de race op zondag van start gaat om 17.10 uur lokale tijd (14.10 uur Nederlandse tijd), zullen de omstandigheden dan veel anders zijn. In deze eerste vrije training rijden de coureurs wat rondes om weer het gevoel te krijgen van de baan. Ook zien we hier en daar de welbekende wasrekken en groene substantie waarmee de ingenieurs data kunnen vergaren over de aerodynamica.

Tijden zijn nog niet representatief

De teams kiezen voornamelijk voor de zachte band, maar echte kwalificatietijden worden er nog niet gezet. De focus lijkt te liggen op het testen van aerodynamica voor de race op zondag. Wie er zondag als laatste gaat starten is al bekend: Valtteri Bottas. Nadat zijn Mercedes-motor het tot ieders verbazing begaf in Brazilië, moest hij een nieuwe krachtbron laten monteren waardoor hij een gridstraf krijgt. Met deze nieuwe motor rijdt Bottas de ene snelste tijd na de andere. Zit er een inhaalrace in voor de Fin? Zijn teamgenoot Lewis Hamilton rijdt deze trainingssessie zijn eerste paar runs met nummer 1 op zijn voorvleugel. Na acht rondes is het genoeg geweest voor Hamilton, komt hij naar binnen en laat hij zijn gebruikelijke nummer 44 weer op de auto plakken.

Met nog dertig minuten te gaan, begeeft de Renault van Ricciardo het in de laatste bocht van het circuit. Een olielek is het probleem bij de Australiër. De olie gutst uit de auto en landt voornamelijk op Gasly en zijn Toro Rosso. Daarachter komen Valtteri Bottas en Max Verstappen die bezig zijn met een snelle ronde. Omdat er ook wat olie op de baan terecht komt, glijdt Bottas achter Ricciardo aan, maar Bottas krijgt op tijd zijn Mercedes onder controle waardoor hij Ricciardo kan ontwijken. Max Verstappen wordt op tijd gewaarschuwd door zijn team en kan de olie ontwijken. De gestrande RS19 en de olie zorgen voor een rode vlag.

De olie is weggewerkt en de sessie kan met vijftien minuten te gaan weer verder. In het middenveld is, net als in het hele seizoen, erg close. Gek genoeg leidt Grosjean de middenmoot, met daarachter Leclerc en daarna zijn teamgenoot Magnussen. De Alfa Romeo van Giovinazzi pakt P8. Nu willen de tijden in deze vrije training nog niet erg veel zeggen, maar het blijft toch wonderlijk dat de teams met Ferrari-motor goed presteren in Abu Dhabi en dat het fabrieksteam dat niet kan opbrengen. Tot overmaat van ramp zet Sebastian Vettel de Ferrari in de muur nadat hij onder het hotel doorrijdt. Wederom heeft een klein foutje grotere gevolgen voor Vettel. Hiermee wordt de eerste sessie afgesloten.

Vooraan wisselen de Mercedi en Red Bull’s elkaar af. Bottas is het snelst met zijn nieuwe motor. Op een halve seconde daarachter staat Max Verstappen. Lewis Hamilton is één tiende slomer dan Verstappen en staat derde. Albon sluit als vierde aan op een halve seconde van Hamilton. Acht tiende daarachter staat Sebastian Vettel op P5 ondanks zijn crash aan het einde van de sessie.

1e vrije training van de GP van Abu Dhabi 2019

01. Valtteri Bottas
02. Max Verstappen
03. Lewis Hamilton
04. Alexander Albon
05. Sebastian Vettel

Data en tijden van de GP van Abu Dhabi 2019

Vrijdag 29 november 2019
2e vrije training: 14:00 – 15:30 uur

Zaterdag 30 november 2019
3e vrije training: 11:00 – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 – 15:00 uur

Zondag 1 december 2019
Race: 14:10 – 16:10 uur

Foto: Red Bull Content Pool, Daimler AG

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie