Het is koud, het waait en het regent in Montréal wanneer de 3e vrije training van de GP van Canada 2022 van start gaat. Volgens de verwachting wordt ook de kwalificatie een natte boel, terwijl het tijdens de race morgen juist droog zou moeten zijn. Dat is des te interessanter omdat de kwalificatieset-up dezelfde is waarmee de auto’s morgen van start moeten gaan. De rijders moeten zich straks dus nat gaan kwalificeren met een auto die is afgesteld voor droog weer.

Eerder werd bekendgemaakt dat Charles Leclerc een gridstraf van tien plaatsen krijgt toebedeeld voor het vervangen van een deel van zijn aandrijflijn na het debacle in Bakoe. Echter, tijdens deze sessie wordt bekend dat zijn gehele motor is vervangen, compleet met turbo en hybride-elementen. Dat betekent dat hij morgen helemaal achteraan zal starten.

De sessie gaat van start

Kevin Magnussen, Valtteri Bottas en Zhou Guanyu begeven zich als eerste op de natte baan en werpen enorm veel spray op. Wanneer het drukker wordt op het circuit, zijn de auto’s op de tv-beelden soms bijna niet te zien. Mick Schumacher vat het goed samen: ‘De baancondities zijn nogal *****, eerlijk gezegd.’ Toch rijdt iedereen in het begin eigenlijk probleemloos rond.

Naarmate de rijders meer gaan pushen, schieten er een paar rechtdoor over asfaltuitloopstukken – de plekken waar je de grip tijdens het remmen eens goed kunt testen. Vettel besluit de grenzen op te zoeken en raakt zijn auto bijna kwijt in bocht 4 en 5. Even later zet hij de snelste tijd neer.

Bij Ferrari wordt druk gesleuteld om de eerdere porpoising-problemen het hoofd te bieden. Max Verstappen zit op dat moment nog niet eens in zijn auto, maar teamgenoot Sergio Pérez rijdt al wel rond. Hij gaat vooral dwars en zet nog geen tijd neer.

Nog altijd porpoising bij Ferrari

Wanneer Carlos Sainz even later de baan op gaat, zien we de Ferrari opnieuw heftig stuiteren. Evengoed zet hij tot twee keer toe de snelste tijd neer, terwijl het nog altijd stevig regent en het asfalt er dus niet droger op wordt. Fernando Alonso, die we prachtig zien vechten met zijn auto, zit hem op de hielen.

Met minder dan een half uur op de klok is Verstappen de enige die nog geen meter heeft gereden. Maar aangezien de condities niet beter lijken te worden – integendeel – begint hij nu dan toch aan een vliegende ronde. Hij zit meerdere seconden achter Sainz en duikt voortijdig weer de pits in. Ondertussen horen we andere rijders klagen dat ze nu minder grip hebben dan daarnet.

Sebastian Vettel trekt zich daar kennelijk niets van aan, want hij tikt Sainz voorlopig van de eerste plek. Teamgenoot Lance Stroll, die hier zijn thuisrace rijdt, volgt hem op een paar plekken afstand. George Russell rijdt vlak voor hem en lijkt op het Circuit Gilles Villeneuve aardig zijn draai te kunnen vinden met de Mercedes. Lewis Hamilton kan opnieuw niet echt in zijn buurt komen.

Tijd voor intermediate-banden

Met nog iets meer dan een kwartier te gaan is Sainz de eerste die het aandurft op intermediate-banden. Hij krijgt uitgebreid de gelegenheid om zijn van zijn vader geërfde rallytalent te demonstreren en gaat in elke bocht dwars. Ondertussen rijdt Alonso op dezelfde banden paarse sector na paarse sector en staat hij stevig boven aan de tijdtabel, waar hij blijft. Pierre Gasly en Sebastian Vettel weet hem dicht te naderen. In de top 10 is George Russell (zevende) de enige die zijn snelste tijd niet op intermediates, maar op regenbanden rijdt. Charles Leclerc is de enige die in deze sessie geen tijd neerzet.

In de eindfase ontstaan er een paar gele-vlagsituaties wanneer er auto’s in het gras komen te staan. Verstappen, die toch nog een paar rondes op intermediates in actie komt, gaat met lage snelheid achterstevoren. Gelukkig eindigt de 3e vrije training van de GP van Canada 2022 verder zonder schades. We maken ons klaar voor een… interessante kwalificatie.

3e vrije training van de GP van Canada 2022

  1. Fernando Alonso
  2. Pierre Gasly
  3. Sebastian Vettel
  4. Esteban Ocon
  5. Daniel Ricciardo

Hoe laat begint F1 in Canada?

Zaterdag 18 juni 2022
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag 19 juni 2022
Race: 20:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)