Wie had gedacht dat we nog zoveel rumoer zouden krijgen nadat Verstappen het kampioenschap al had veiliggesteld. Het GP-weekend in Brazilië stond bol van de actie, crashes en controverse. Ook zal het raceweekend de boeken ingaan als de eerste raceoverwinning van George Russell en de eerste pole van een Deense coureur. Wat kunnen we verwachten tijdens de GP van Abu Dhabi?

Het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is voor de nieuwe generatie F1-fans de traditionele afsluiter. De baan zal voor altijd een litteken hebben van de race van vorig jaar. De spectaculaire strijd tussen Hamilton en Verstappen kreeg een einde waarvan je de uitkomst nu wel kent. Ook vóór 2021 zijn er hevige gevechten om de titelstrijd geweest op Yas Marina.

Denk aan de race in 2010 toen Vitaly Petrov er eigenhandig voor zorgde dat Vettel kampioen werd. Alonso zat de halve race vast achter de Rus waardoor Vettel zijn eerste titel pakte. Zes jaar later ging de strijd tussen teamgenoten Hamilton en Rosberg. Hamilton reed voorop en ging met opzet langzamer rijden om ervoor te zorgen dat het veld dichterbij Rosberg kwam. Zonder succes, zoals je weet.

Wat moet ik weten over de GP van Abu Dhabi?

Vorig jaar werd het Yas Marina Circuit aangepast. Het trage gedeelte vóór de hairpin in aanloop naar het lange rechte stuk werd eruit gehaald. Daarnaast werd werden bochten 11, 12 en 13 vervangen door een lange doordraaier naar links. Al met al kenmerkt de baan in Abu Dhabi zich door de lange rechte stukken.

Die lappen asfalt rechtdoor zou Red Bull in de kaart moeten spelen. Vorig jaar was Mercedes heer en meester tijdens de race dankzij het extra motorvermogen. Dat voordeel ligt dit jaar bij Red Bull. Achter Red Bull zal Mercedes aansluiten waarna Ferrari om de hoek komt kijken. De comeback van de Hamilton en Russell kan in het voordeel werken van Verstappens teamgenoot…

Voor wie staat er veel op het spel?

…want Pérez en Leclerc staan samen op de tweede plaats met een gelijk aantal punten. Daardoor hoeven we tijdens de race niet de telramen tevoorschijn te halen om bij te houden wie er tweede wordt. Verstappen heeft na de race in Brazilië laten weten dat hij in de seizoensfinale zijn teamgenoot wel wil helpen, maar het is nog de vraag of zijn hulp überhaupt nodig is.

Als de Red Bull en Mercedes inderdaad de snelste auto’s zijn, kan het zomaar zijn dat Pérez zijn teamgenoot niet eens nodig heeft. Het enige dat Pérez hoeft te doen, is voor Leclerc finishen. Als hij enigszins in het tempo van Verstappen mee kan, zullen altijd nog de Mercedi tussen hem en Leclerc zitten.

Lees ook: Crashte Pérez opzettelijk in Monaco? Dit zijn de feiten

Mercedes is zelf uiteraard gebaad bij een minder resultaat van Ferrari. De Duitsers moeten twintig punten meer scoren dan Ferrari om de tweede plaats over te nemen in het constructeurskampioenschap. Achter hen zijn er nog meer teams in het kampioenschap die strijden om een plek in dit kampioenschap.

McLaren staat door de uitvalbeurten van Ricciardo en Norris in Brazilië 19 punten achter op Alpine. Het Franse team staat op plaats vier. Tot overmaat van ramp wordt Ricciardo drie plaatsen teruggezet door zijn onbesuisde actie op Magnussen. Alfa Romeo en Aston Martin gaan dit weekend uitvechten wie als zesde en zevende eindigt. Het verschil is nu vijf punten in het voordeel van Alfa Romeo.

Wat zegt Max Verstappen?

‘Behalve veel lange rechte stukken, zijn er ook genoeg mooie bochten. De sfeer is heel speciaal, zo dicht bij de haven en het is geweldig om een race bij daglicht te beginnen en in het donker te eindigen. Een race in de schemering!’, zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Yas Marina in Abu Dhabi?

Het weer is dit weekend in Abu Dhabi zoals het daar vrijwel hele jaar is; overdag een graadje of dertig dat naarmate het donkerder wordt, zakt naar zo’n 28 graden Celsius. Wel waait het vrij flink op het Yas Marina Circuit. Vooral op zondag kunnen de coureurs hier last van gaan krijgen. Aan het einde van de race kunnen wat druppeltjes vallen, maar dat zullen onze tranen zijn wanneer Vettel zijn laatste ronde in de F1 rijdt.

Hoe laat begint F1 in Abu Dhabi?

Vrijdag
1e vrije training: 11:00 uur – 12:00 uur
2e vrije training: 14:00 uur – 15:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 14:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)