De GP van Mexico had een vermakelijk strategische schouwspel kunnen opleveren tussen de twee hoofdrolspelers van 2021: Max Verstappen en Lewis Hamilton. Dat gevecht werd de kijkers ontnomen door een tactische blunder van Mercedes. De hoofdstrateeg, James Vowles, legt uit waar het misging. Net als in Abu Dhabi vorig jaar speelt Nicholas Latifi een rol.

In ronde 26 staat Max op de eerste plek en gaat hij naar binnen om zijn soft-banden te wisselen voor medium-banden. Perez wisselde al eerder naar mediums. Op dat moment kan Mercedes twee dingen doen met Hamilton: direct een pitstop maken en hopen dat hij vóór Pérez blijft of doorrijden op de huidige band zodat je het laatste stuk van de race op de soft kunt rijden.

Latifi als uitgangspunt voor Mercedes

Om de juiste keuze te maken, keek Mercedes naar de data van Latifi. Hij reed na zijn bandenwissel van soft naar hard betere rondetijden. Hieruit kun je dus concluderen dat de prestaties van de harde band niet tegenvielen. En zo besloot Mercedes dus, aan de hand van de data van Latifi, om Hamilton op de harde band te zetten.

Met deze harde band verwacht Mercedes genoeg snelheid te hebben voor de overwinning én het einde van de race te halen zonder nog een pitstop te maken. Ook verwachten ze dat Red Bull het einde van de race niet haalt op mediums. Beide verwachtingen komen niet uit. Hamilton en Russell zeuren over de radio dat er niet te rijden valt met de harde band, terwijl Verstappen constante rondetijden blijft boeken.

Mercedes had in dat geval beter naar Sebastian Vettel kunnen kijken. Die reed lekker door op zijn oude softs. Hij zou uiteindelijk 38 ronden rijden op de zachte band, terwijl Russell al stopte in ronde 35. Je kunt je afvragen of Mercedes ook niet wat langer door had gekund met de zachte band – en hoe dat het resultaat had beïnvloed.

Reacties

 • Dr. Hak heeft op 4 november 2022 geschreven:

  met je clickbait

  je beschrijft het goed. Eigen schuld
  En zo besloot Mercedes dus, aan de hand van de data van Latifi, om Hamilton op de harde band te zetten.

  Met deze harde band verwacht Mercedes genoeg snelheid te hebben voor de overwinning én het einde van de race te halen zonder nog een pitstop te maken. Ook verwachten ze dat Red Bull het einde van de race niet haalt op mediums. Beide verwachtingen komen niet uit.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)