Het begon goed deze zondag. Wie een paar minuten voor de racestart de televisie aanzette, kon genieten van een soort Mexicaanse remix van het bekende F1-deuntje. Aan het einde van de race was dit aanstekelijke nummertje weer hoorbaar. En natuurlijk de race: bij de start gunnen de coureurs elkaar geen millimeter, maar de eerste bochten verlopen zonder botsingen.

In de eerste rondes zien we in de top zes een mix van de drie topteams Red Bull, Mercedes en Ferrari. Max Verstappen gaat in de leiding, maar Hamilton zit er ouderwets dicht achter, op ongeveer 1,5 seconde. Zelfs op medium-banden blijven Hamilton dicht bij Verstappen op soft-banden, maar je kunt er zeker van zijn dat de Nederlander niet het onderste uit de kan haalt, om zo zijn banden te sparen.

Verstappen mag nog niet naar binnen

Na 21 ronden begint de snelheid van Verstappen af te nemen en een ronde later meldt de coureur inderdaad dat hij merkt dat de banden oud aan het worden zijn. Hier is het zaak om zoveel mogelijk rondjes uit de soft-banden te persen om bij een pitstop vóór de Ferrari’s uit te komen. En toch mag eerst Perez naar binnen voor nieuwe banden.

De pitstop van Perez duurt erg lang door een wiel linksachter dat niet helemaal meedoet. In ronde 25 meldt Verstappen dat zijn band linksvoor écht vervangen moet worden. De stop van Verstappen gaat wel vlekkeloos en Verstappen komt achter de Mercedessen weer naar buiten en vóór de Ferrari’s. Daarachter rijdt Perez weer. De Red Bulls staan nu allebei op mediums.

Wat gaat Russell doen?

Op een gegeven moment is iedereen binnen geweest van de top zes, behalve Russell. Hij staat dan eerste en laat weten aan zijn team dat hij graag nog langer door wil rijden om aan het einde zijn mediums te wisselen voor zachte banden. Deze wens komt niet uit en hij moet op ronde 35 toch weer naar binnen. Verstappen rijdt dan weer eerste, Hamilton tweede en Perez derde.

De eerste echte tik

Pas in ronde 51 is er een kleine botsing. Ricciardo knokt met Tsunoda voor positie 11. Daarbij rijdt de Alphatauri óver het wiel van de McLaren heen. Beide auto’s kunnen doorrijden, maar Tsunoda moet de pitsstraat in en hoort daar dat de race voorbij is voor hem. Ricciardo krijgt uiteindelijk tien seconden straf voor deze touché.

Alonso valt uit, virtual safetycar verschijnt

Tot ronde 65 lijkt het erop dat Verstappen zonder al teveel weerstand naar de finish zal rijden met Hamilton en Perez achter hem. Totdat Alonso plots uitvalt met motorproblemen. Een virtual safetycar lijkt kort wat op te kunnen schudden, maar de safetycar verdwijnt net zo snel meer. Ook hier dus geen spannende momenten.

Kort daarna denkt Russell een lekke band te hebben, maar zijn team vertelt hem dat dat niet het geval is en dat hij buiten moet blijven. In ronde 70 mag Russell naar binnen voor vers rubber om zo de snelste rondetijd te pakken.

Feilloze zege, nieuw record voor Max Verstappen

Verstappen pakt een feilloze zege in de minst spannende race van dit seizoen. Hiermee breekt hij wel het record van de meeste overwinningen in één seizoen. Het oude record was 13 en stond op naam van Schumacher en Vettel.

Mercedes lijkt er weer dicht achter te zitten, wat goed nieuws is voor de spanning volgend jaar. Hamilton wordt tweede en Perez pakt bij zijn thuiswedstrijd alsnog een mooie podiumplaats. Russell staat net buiten podium, gevolgd door de Ferrari’s.

Uitslag GP van Mexico 2022

 1. Verstappen
 2. Hamilton
 3. Perez
 4. Russell
 5. Sainz
 6. Leclerc
 7. Ricciardo
 8. Ocon
 9. Norris
 10. Bottas
 11. Gasly
 12. Albon
 13. Zhou
 14. Vettel
 15. Stroll
 16. Schumacher
 17. Magnussen
 18. Latifi
 19. Alonso
 20. Tsunoda

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)