Komend weekend gaan we iets zien, wat nog nooit in de Formule 1 is voorgekomen. Het normale format van eerst de trainingen, dan de kwalificatie en vervolgens de race gaat op de schop. Dit allemaal omdat de Formule 1 gaat testen met sprintraces. De sprintrace is een korte race om de startopstelling van de echte race te bepalen. Het idee van deze sprintraces kwam naar voren om het GP-weekend op te schudden, meer spanning te creëren en meer actie in een weekend te krijgen.

Zo werkt een F1-weekend met een sprintrace

Dit weekend zien we eerst op de vrijdag een vrije training van één uur. Diezelfde dag vindt dan ook gelijk de kwalificatie plaats, zoals we die normaal op zaterdag zien. De uitslag van de kwalificatie bepaalt dan de startvolgorde voor de korte sprintrace op zaterdag. Op zaterdag mogen coureurs nog één uurtje trainen.

De sprintrace zelf wordt over een afstand van zo’n 100 kilometer verreden. Dat is een derde van een normale race, waardoor de sprintrace ongeveer een half uur duurt. De uitslag van deze korte race bepaalt de opstelling voor de hoofdrace op zondag. Daarnaast scoort de winnaar van de sprintrace drie punten, P2 scoort twee punten en de laatste podiumplek krijgt een enkel punt. Op zondag is hetzelfde als normaal.

Omdat dit de eerste keer is dat we een GP-weekend, is het nog lastig te zijn of dit een verbetering is. Robert Doornbos zegt er het volgende over: ‘Hoeveel risico wil je nemen om op pole position te staan op zondag? Of denk je “dit is maar de sprintrace, ik vind P3 wel genoeg”? Ik hoop dat er wel geracet gaat worden, gezien de budgetcap van de teams ook meespeelt. Hopelijk durven de coureurs nog wel hard te racen en zijn ze niet bang voor de kosten die eventuele schade veroorzaken.’

Belangrijk weekend voor Mercedes

Naast het nieuwe format, gaat het natuurlijk dit weekend nog wel gewoon om de punten. Nadat Toto Wolff eerder aankondigde geen upgrades meer te hebben voor de rest van het seizoen, gaan we dit weekend toch weer nieuwe onderdelen op de Mercedes zien. Die nieuwe upgrades zullen de achterstand die het team op Red Bull heeft moeten dichten. Daarnaast is het de thuisrace voor Lewis Hamilton, dus de druk is hoog dit weekend voor het team uit Brackley.

Data en tijden van de GP van Groot-Brittannië 2021

Vrijdag 16 juli 2021
1e vrije training: 15:30 uur – 16:30 uur
Kwalificatie: 19:00 uur – 20:00 uur

Zaterdag 17 juli 2021
2e vrije training: 13:00 uur – 14:00 uur
Sprintrace: 17:30 uur – 18:30 uur

Zondag 18 juli 2021
Race: 16:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie