Mercedes draait langzaam maar zeker de geldkraan voor verbrandingsmotoren dicht en ook Audi zei al eerder geen nieuwe motoren meer te ontwikkelen. Tenminste, niet voor straatauto’s, want haaks op deze opmerking staan de vermeende ambities om F1-motoren te bouwen. Wellicht bedenkt Audi zich nog wel, want grote concurrent BMW gaat onverminderd door met de benzine- en dieselmotor. Er komt zelfs een nieuwe V8-motor.

Ontwikkelingsdirecteur Frank Weber zei tegen Auto, Motor und Sport: ‘Eén ding is voor ons zeker: we hebben de state-of-the-art verbrandingsmotor nog een paar jaar nodig om de CO2-uitstoot in de personenwagensector wereldwijd effectief te verminderen. Daarom werken we aan een nieuwe generatie motoren: benzine, diesel, zescilinder, achtcilinder. Ze worden dan ook technologisch voorbereid op de komende emissienormen.’

De nieuwe benzinemotoren van BMW zijn een stuk zuiniger

Volgens Weber is de nieuwe zescilinder een hoogstandje. Nog nooit realiseerden ze bij BMW zo’n forse CO2-vermindering bij een nieuwe generatie motoren. Ook meldt hij dat de BMW 7-serie de enige in zijn segment wordt waarbij de klant nog kan kiezen tussen een volledig elektrische uitvoering of een verbrandingsmotor. Motorspecificaties voor de nieuwe zescilinder zijn nog niet bekend. We hopen in ieder geval op een zes-in-lijn.

Laatste V12 van BMW

Dit is de laatste V12 die BMW ooit nog gaat maken

In 2022 stopt BMW definitief met de productie van de twaalfcilinder

Geen benzinemotoren meer in 2035

Niet alleen voor Europa liggen er plannen om de verkoop van nieuwe brandstofmotoren in 2035 te stoppen, ook in China en de VS wordt gewerkt aan dergelijke plannen. Dus hoewel BMW nog niet opgeeft, betekent het nog geen eeuwig leven voor de benzinemotor. Of iemand moet voor die tijd de perfecte synthetische brandstof uitvinden die volledig CO2-neutraal is – maar zelfs dan lijkt de opmars van de EV’s niet te stoppen.

Reacties

  • Gérard Runtkanner heeft op 18 januari 2022 geschreven:

    Ze verkopen dus, nog, te weinig electrisch om het hoofd boven water te houden. Prima toch.

    Reageer
  • Gérard Runtkanner heeft op 18 januari 2022 geschreven:

    Ze verkopen dus, nog, te weinig electrisch om het hoofd boven water te houden. Prima toch.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear