Cupra splitste zich af van het merk dat het grootbracht als performance-label, maar maakte vervolgens nog steeds alleen maar snelle Seat-versies met een puntig logo. Die krijgen nu gezelschap van iets écht nieuws: dit is de Cupra Formentor, het eerste model van het merk dat niet ook te krijgen is als Seat met een braaf dieseltje erin.

De Formentor (naar het schiereiland van Mallorca, maar tevens de coolste Transformer-achtige naam die ooit op een auto werd geplakt) doet misschien een belletje bij je rinkelen. Dat kan kloppen, want Cupra liet ‘m ons vorig jaar al als concept zien. Die auto zag er nagenoeg productieklaar uit – zodanig dat de foto’s hierboven min of meer hetzelfde zijn, maar dan met een nummerplaat erop. Geen verrassing dus.

Specificaties Cupra Formentor

Volgens Cupra combineert de Formentor ‘de voordelen van een performance-auto met de kwaliteiten van een SUV’. Hmm. De coupé-crossover-achtige is 4.450 millimeter lang, 1.839 millimeter breed en 1.511 millimeter hoog. Dat is langer en lager dan een Ateca, maar korter en hoger dan de stationversie van de nieuwe Leon.

Het vermogen komt van dezelfde 245 pk sterke plug-in hybride aandrijflijn (1.4 TSI plus elektromotor, goed voor 50 kilometer elektrisch rijden) die we in de nieuwe Leon eHybrid vinden. Ook kun je kiezen voor de bekende 2,0-liter turbomotor met 310 pk en geen batterijen. Beide aandrijflijnen maken gebruik van de DSG-transmissie; de 2.0 krijgt bovendien vierwielaandrijving.

Bekend interieur

Het interieur ziet eruit alsof het veel deelt met dat van de nieuwe Leon. Zo zijn er een 12-inch touchscreen en kun je op  het stuur van rij-modus wisselen. Het lijkt er dan ook op dat de achterliggende techniek van de twee auto’s geheel overeenkomt.

De Cupra Formentor staat later dit jaar bij de dealers. Nu nog even bedenken of je ‘m liever hebt dan zo’n smakelijke Leon Sportstourer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)