Laten we eerlijk zijn. Zo’n lijnbus is een toffe basis voor een camper, maar in werkelijkheid is zo’n ding te groot en lomp om écht daarvoor te gebruiken. Deze lading Mercedes-busjes van Defensie zijn daarentegen betere kanshebbers. Ze zijn ruim genoeg om in te staan, maar compact genoeg voor de camping. En met een beetje geluk zijn ze voor een bescheiden bod van jou.

Bij Domeinen Roerende Zaken biedt de overheid momenteel elf Mercedes-busjes aan die ooit van Defensie waren. Het gaat om Vario’s die na zeventien jaar productie op vrijwel elke uithoek van deze aardbol te vinden zijn als buurtbus, brandweer, bezorgersbus of verhuiswagen. Een goede basis voor een camperombouw dus, want waar je ook verzeild raakt, er zullen altijd onderdelen in de buurt zijn.

De busjes waren van de Marechaussee en de Landmacht

Door de iets verweerde lak van de blauwe Mercedes Vario’s kun je nog precies zien waar de stickers van de Koninklijke Marechaussee hebben gezeten. Op de achterruit van één van de groene Mercedes-busjes zien we nog een sticker van de Landmacht. Ook staat er nog een rode bus tussen. Op het jongste exemplaar uit 2007 na gaat het om 815D-modellen. Deze uitvoeringen hebben een 4,2-liter viercilinder dieselmotor met 150 pk en 575 Nm.

Op één van de groene busjes na lijkt het erop dat de Mercedes Vario’s van Defensie in complete staat zijn, al hebben ze wel wat liefde nodig. Ze staan zo te zien al een tijdje stil en hebben hier en daar een spatje roest. De tellerstanden van de blauwe exemplaren vallen mee. Eentje heeft zelfs maar 77.000 kilometer gelopen en andere exemplaren zitten rond de 100.000 kilometer. Het jongste busje geeft een error als kilometerstand.

Lees ook: Je kunt nu deze omgebouwde Dakar-vrachtwagen huren als ultieme camper

Kopen en gaan?

Een paar dingen op rekening mee te houden voordat je een bod doet op de Mercedes Vario’s van Defensie. Boven op je bod komt nog 15 procent opgeld. Daarnaast is er geen Certificaat van Overeenstemming (CvO) aanwezig, dus daar moet je even werk van maken. Ook is er bij deze voertuigen kans op Chroom-6, iets om rekening mee te houden als je iets aan de lak wilt gaan doen. Kleine tip: met een matzwarte wrap en verhoogde ophanging zullen ze er lekker ruig uitzien.

Envelop van het CJIB met boete (snelheidsboete)

Vrouw krijgt bizarre parkeerboete van 6,6 miljoen euro

Dus rij maar niet naar Griekenland met je camper

Reacties

 • Tijn heeft op 6 augustus 2022 geschreven:

  Ik ben het met Hans B eens dat deze op het eerste oog leuke busjes op een juiste manier vernietigd moeten worden.

  Was getriggerd door de titel, maar zo goedkoop vind ik ze niet. 20j oud en toch wel aardige roest en rotte plekken. 2000 euro zou meer op zijn plaats zijn, ware het niet dat er een lakje opzit die in mijn ogen het terein niet mag verlaten.

  Dan rijst de vraag.. waar wil je met dat ding naartoe als zometeen weer de milieuzones worden aangescherpt. Je mag nu al niet in de meeste steden komen met deze hokken. Er zijn ook al campings waar je met een ouwe bus niet gewenst bent. Begrijpelijk want in de meeste gevallen zijn het rokende schoorstenen op wielen en staat gelijk de hele camping blauw.

  Reageer
 • Marco heeft op 4 augustus 2022 geschreven:

  Hahaha overheid en stikstofbeleid

  Reageer
 • Jasper heeft op 1 augustus 2022 geschreven:

  Kleine side-note

  Dit voertuig bevat mogelijk bestanddelen met Chroom-6. Bij het verwerken
  of verwijderen van de verf kan deze stof mogelijk vrijkomen. Meer
  informatie leest u in de begrippenlijst op deze website.

  Reageer
 • Hans B heeft op 30 juli 2022 geschreven:

  Mond vol over het milieu. Die ouwe zooi moet vernietigd worden.

  Reageer
 • Karel heeft op 28 juli 2022 geschreven:

  Je krijgt nooit een kentekenbewijs bij de domeinen

  • Onnan heeft op 18 april 2023 geschreven:

   Koop je zo een bus dan heb je een klus en trammelant met milieu diesel wordt als de grootste vervuilde brandstof aangemerkt dat is niet meer te krijgen of te betalen! En verf die op de bus zit is Chroom-6 kanker verwekkend de overheid ( Defensie) is lekker bezig deze troep moet vernietigd worden !

   Mvg, Nanno

   Reageer
  Reageer
 • Erik heeft op 28 juli 2022 geschreven:

  150 pk is meer dan genoeg voor een camper. Liever dit dan een golfje met veel te grote sleurhut op de snelweg.

  Reageer
 • Getsie heeft op 28 juli 2022 geschreven:

  150 pk uit een 4.2 liter dieselmotor. Nee dank u.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)