We hebben de strategen van Ferrari dit jaar een beetje lopen plagen. Daar vroegen ze ook wel een beetje om door een coureur op intermediate-banden naar buiten stuurt op een nog droog Interlagos. Dit weekend liet Scuderia Ferrari zien dat ze heus wel wat kunnen. Door dit pitstoptrucje werd Red Bull Racing om de tuin geleid door Ferrari.

De teams hadden twee opties op Yas Marina Circuit: één keer pitten of twee keer naar binnen komen. Leclerc jaagt in het begin van de race op Pérez en komt zelfs tot binnen een seconde van de Red Bull. Het team van Pérez merkt dat ze wat moeten doen en halen de Mexicaanse coureur naar binnen voor verse banden.

Halverwege de race herhaalt het scenario zich: Leclerc zet druk op Pérez en Red Bull merkt dat ze wat moeten doen. Om de juiste beslissing te maken, luistert Red Bull goed over de boordradio wat Ferrari van plan is. Zo weet Ferrari succesvol Red Bull te foppen en kunnen ze Leclerc de tweede plaats in het kampioenschap bezorgen.

De neppe pitstop van Ferrari

Leclerc hoort in ronde 35 via de ‘box opposite Red Bull’. Dit betekent: als zij naar binnen gaan, blijven wij buiten, maar dus ook andersom. Dit was onderdeel van een toneelstukje. Aangezien Pérez geen pitstop maakt, wil Ferrari dus laten geloven Leclerc wél naar binnen gaat voor nieuwe banden. Ferrari stuurde zelfs de pitcrew de garage uit om klaar te gaan staan.

Red Bull lijkt hierop te reageren. Ze vertellen Pérez pas in de voorlaatste bocht dat hij naar binnen moet komen. Op dat moment hoort Leclerc juist dat hij buiten mag blijven. Achteraf blijkt dat Leclerc nooit naar binnen gegaan zou zijn, ongeacht wat Pérez deed. Dit trucje is niet nieuw in de F1, maar hij werd wel tot in de perfectie uitgevoerd door Ferrari.

Aan Sky Sports vertelt Leclerc: ‘Nu kan ik het zeggen, maar het [de radioboodschap] was een dummy. Red Bull moest denken dat we een pitstop zouden maken. Dat geloofden ze en hij maakte een tweede stop, dus dat ging helemaal perfect. Ik ben trots op de uitvoering hiervan.’ Naderhand bleek dat de strategie van Leclerc precies genoeg en de Ferrari-coureur pakte de tweede plek.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie