TopGear stapt net uit de nieuwe Kia EV9. In ons decembernummer (eind november in de winkel) lees je onze volledige bevindingen; nu alvast de highlights.

Testobject: Kia EV9
Uitvoering: GT-Line
Locatie: Nice
Weersomstandigheden: Druilerig

Wat is dit nou weer voor Amerikaans model?

Nou, zeg dat. Deze Kia EV9 is zelfs langer dan de Hummer H2 (al is deze vooral breed en niet per se lang). Hij is net iets langer dan vijf meter en het is daarmee de grootste Kia voor de Europese markt. In de VS hebben ze nog de Carnival, die is een paar centimeter langer. Maar goed: de EV9 komt gewoon naar de Nederlandse dealers en Kia denkt dat ze binnen het (bescheiden) segment best wat kunnen verkopen.

Wat moet je dan met zo’n Kia EV9?

Het voelt misschien wat nutteloos om zo’n enorme bak te hebben in Nederland, maar ga dan maar eens helemaal achterin zitten. In de Kia EV9 kunnen zes volwassenen goed zitten, wat tegenwoordig geen gegeven is in een ‘zevenzits’ SUV. Daarbij moeten we wel zeggen dat ie wel even 20.000 euro duurder is dan een Renault Espace – maar grote EV’s zijn nu eenmaal nooit goedkoop.

Genoeg ruimte dus, maar hoe rijdt het?

Heel behoorlijk, eigenlijk. Je zit niet zo hoog als je zit in een Mercedes G-klasse en het stuurt niet zo zompig als een Land Rover Defender; daardoor voelt het geheel niet zo lomp aanvoelt. De Kia EV9 voelt om te rijden meer als een normale SUV. Het enige wat ontbreekt voor het stuurgemak, zijn meesturende achterwielen. Bij krappere parkeergelegenheden, zul je een paar keer moeten steken.

De stoelen zijn fijn en de instelbaarheid is goed. Alleen een uitschuifbaar zitvlak zou welkom zijn geweest. De demping is soepel, al voel je wel de kleine oneffenheden zoals putdeksels goed. Verder ligt ie stabiel op de weg en heb je goed overzicht rondom. Zoals bij elke moderne auto wordt je na tien meter al gestoord van alle piepjes en waarschuwingen, maar die kun je gelukkig eenvoudig uitzetten.

Dus, moet ik zo’n Kia EV9 kopen?

Als je zoekt naar een SUV waar je echt met z’n zessen in kunt zitten, dan ben je al snel meer kwijt dan een ton. 67.000 euro blijft een enorme smak geld, maar het is een relatief scherp aanbod. Een andere optie kan een personenversie zijn van een bedrijfsbusje, maar daar wordt niemand écht blij van. Of je houdt 30.000 euro op zak en koop een Dacia Jogger. Ook cool.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)