Dit is de nieuwe Porsche Cayenne, het 2023-model. Waarmee ie eigenlijk ook z’n verjaardag viert want de Porsche Cayenne paradeert al sinds 2003 rond. Tot veler verdriet, destijds. Maar nu is iedereen er wel aan gewend. Sterker, alle andere grote, sportieve automerken zijn inmiddels overstag – er schijnt zelfs een McLaren SUV aan te komen. Hoe ook, Porsche blijft gewoon doorontwikkelen met de Cayenne. Zo presenteert het merk vandaag de facelift van de derde generatie van de Porsche Cayenne.

Porsche pakt het vrij resoluut aan. De Cayenne krijgt niet alleen maar wat cosmetische updates, maar gaat ook motorisch onder het mes. Laten we eerst naar de optische veranderingen kijken. Van voren ziet de SUV er een tikkeltje anders uit door de nieuwe neus waar ook nieuwe koplampen in gehuisvest zijn. Optioneel zijn de led-koplampen ‘High Definition‘. Daarbij bestaat iedere lamp uit 32.000 pixels. Dat klinkt in ieder geval scherp.

Interieur van de nieuwe Porsche Cayenne 2023

Binnen in het interieur verandert er ook best wat. Net als bij de Taycan heeft de bijrijder nu een eigen infotainmentschermpje. In de Cayenne is dat scherm 10,9 inch groot, mocht je het willen weten. Door een speciale folie kun je trouwens niets op dat scherm zien als je er vanaf de bestuurdersstoel naar kijkt. Een typisch veiligheids-geneuzel-dingetje, dat je bij meer merken tegenkomt.

Het scherm in het midden is 12,3 inch terwijl je als bestuurder kunt opscheppen met het grootste scherm van allemaal. Dat is 12,6 inch groot. Overigens krijgt de Cayenne Coupe ook de 2023-facelift dus mocht je sportieve aspiraties hebben en minder hoofdruimte achterin wensen: het kan.

Motoriseringen van de Porsche Cayenne

De nieuwe Cayenne kent vooralsnog drie versies: de Cayenne, Cayenne S en Cayenne E-Hybrid. De eerste krijgt een 3,0-liter V6-turbomotor voorin. Die zescilinder produceert nu 353 pk en 500 Nm. 13 pk meer dan z’n voorganger, jawel. De Cayenne S wisselt de V6 in voor een 4,0-liter V8-motor met twee turbo’s. Daarbij is het vermogen 474 pk en het koppel 600 Nm. De 0-naar-100-tijd van de S is 4,7 seconden en de top ligt op 273 km/u.

Als laatste is er de Cayenne E-Hybrid. Porsche legt er een nieuwe elektromotor in die op zichzelf 177 pk produceert en waarmee je 90 kilometer elektrisch kan rijden. Wanneer je de zescilinder vraagt om mee te helpen, heb je 470 pk tot je beschikking. De batterij is meegegroeid naar 25,9-kWh en die accu kun je binnen tweeënhalf uur aan het randje volladen met een 11 kW oplader.

Prijzen van de nieuwe Porsche Cayenne 2023

Alle nieuwe Cayenne’s krijgen stalen veren met actieve vering en nieuwe schokdempers. De nieuwe ophanging moet er ook voor zorgen dat je het verschil per rijmodus beter voelt. Vanaf juli van dit jaar vind je de nieuwe Porsche Cayenne bij de Nederlandse dealers. Voor de goedkoopste versie, de E-Hybrid, betaal je € 110.000. De Coupe van die versie kost je € 113.000. De 3,0-liter V6 kost € 146.200 en als Coupé € 151.000. En de dikste tot nu toe, de Cayenne S, doet € 182.600 en € 189.100 als Coupe.

Het is bijna een 1+1=2’tje dat er daarna nog een Turbo volgt, een Turbo S, een GTS en hier en daar een GT of iets dergelijks.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)