Sinds de aanstelling van Thomas Schäfer is er een boel veranderd bij Volkswagen. Praat met mensen rond het bedrijf en het wordt duidelijk dat Schäfer een open sfeer aanmoedigt en jonge werknemers aanspoort om met input te komen. Heel wat anders dan zijn voorgangers deden. Schäfer maakt tijdens zijn presentatie op de autobeurs in München grapjes, en hij laat het niet na om het over de problemen van Volkswagen te hebben.

Zo gaat hij in op de afloop van Dieselgate. ‘We zijn hard gestraft voor dingen die we niet hadden moeten doen. Mensen waren boos, omdat dat geen Volkswagen-gedrag is’, zegt Schäfer. Ook recente problemen worden opgelost. Denk aan het getreuzel van het infotainment. Bij Skoda heeft de VW Groep laten zien dat er weer wordt geluisterd naar klanten. Het interieur van de nieuwe Superb krijgt bijvoorbeeld echte knoppen voor de airco.

Problemen met de Volkswagen Golf 8 en ID.3

Technisch directeur Kai Grünitz gaat in op de problemen van Volkswagen bij het R&D-team. Volgens Grünitz moeten de auto’s worden verbeterd voordat ze in de verkoop gaan: ‘We brengen niet nog eens een auto naar de weg als de Golf 8 of ID.3 met duizenden problemen.’ Het begon al met leveringsproblemen van de ID.3 door gebrekkige software, maar na de uitleveringen zijn er ook genoeg klachten gemeld over bugs in de software.

Volkswagen ID.2all Kai Grünitz

Kai Grünitz heeft 999 problemen, maar de Volkswagen ID.2all is er niet één van | Foto: © Volkswagen

Daarnaast heeft Volkswagen wat afgekeken bij techboer Apple: ‘Rijgedrag is de basislaag, maar het is niet hetgeen dat je voelt wanneer je een auto voor het eerst ziet. Apple ging dezelfde richting op – het begon met hoe iets eruit zag en voelde’, zegt Grünitz. Volkswagens van de toekomst moeten er dus goed uit gaan zien. Het begin van het nieuwe Volkswagen is in ieder geval goed als we naar de ID.2all en het GTI-concept kijken.

Reacties

 • Gerrit heeft op 5 januari 2024 geschreven:

  lk ben 7 x terug geweest voor storingen en nu heb ik weer storing meldingen, van software, die gewoon werkt…

  Reageer
 • Randy heeft op 6 september 2023 geschreven:

  Probleem waar vele mee struggelen, is dat ze geen software bouwer zijn van oorsprong. Die kennis die bijv Tesla heeft opgedaan loop der jaren is vrij groot en dat heb je niet heel snel, zeker niet als componenten van derde zij. Bijvoorbeeld

  • @Randy heeft op 6 september 2023 geschreven:

   Waarom hebben de Tesla’s volgens onderzoek van JD Power dan nog veel meer problemen dan deze VW’s? Waaronder ook met de software?

   Reageer
  Reageer
 • Jan heeft op 6 september 2023 geschreven:

  Ik heb een golf 8 is 3 x terug geweest voor software update en it heb nog steeds it probleem
  Hopelik woord it op gelost

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)