Misschien ken je de Yangwang U9 nog als die Chinese supercar die doorrijdt als ie een wiel verliest. We dachten toen dat de U9 de vreemdste auto zou zijn die we dit jaar zouden tegenkomen. ‘Hou m’n Tsingtao even vast’, reageert BYD. Ze komen nu met deze SUV: de Yangwang U8. En nee, hij is niet elektrisch. Of tenminste, niet helemaal.

De tweede auto van Yangwang is een plug-in hybride. Anders dan PHEV’s die je gewend bent, zijn de elektromotoren dominant en is de verbrandingsmotor een range-extender. Zijn werk is het om de actieradius op te krikken. Met een volle tank en batterij zou je 1.000 kilometer ver moeten komen. Nu nog je blaas trainen om 1.000 kilometer aan een stuk te kunnen rijden zonder te pauze.

Vanbinnen zit de Chinese Defender-lookalike vol met nappaleer, speakers en veel, heel veel schermen. Je schermtijd gaat er in ieder geval niet op achteruit in de U8. Op het dashboard alleen heb je een 12,8-inch middenscherm en twee brede 23,6-inch schermen aan beide zijdes. Ook achterin is er geen gebrek aan schermpjes.

Specificaties van de Yangwang U8

Vier elektromotoren – één per wiel – produceren samen 1.200 pk. Daardoor sprint de U8 in 3,6 seconden naar 100 km/u. De U8 kan zelfs met slechts drie wielen rijden. Het actieve onderstel houdt de auto recht zodat de remschijf niet over het asfalt sleept en de individuele aansturing van de wielen zorgt ervoor dat de aandrijving maar naar drie wielen gaat.

En daar houdt het niet op met vreemde gadgets. In het geval van nood kan de U8 zeker 30 minuten op het water drijven. In de video hieronder zie je een drijvende U8. Het systeem zet de verbrandingsmotor uit, sluit de deuren en ramen op het dakraam na. Op het water kun je met een snelheid van 3 km/u cruisen.

Terug naar de normale, elektrische SUV-wereld. Opladen kan met 110 kW waarmee je in 18 minuten van 30 naar 80 procent laadt. Precies, niet 20 naar 80 zoals alle andere merken doen. Geen zin in rondslingerende kabeltjes in de auto? Er zijn drie oplaadplatformen voor je smartphone.

De prijs van de U8

Je bent misschien al gewend aan auto’s die nu worden aangekondigd en halverwege de zomer van 2024 pas in de showrooms staan. Daar heeft de U8 geen last van. BYD begint in China met het leveren van de Yangwang U8 ‘Premium Edition’ in oktober van dit jaar. Ook in China is dat komende zondag al. De eerste klanten van de U8 betalen omgerekend ongeveer 140.000 euro.

Reacties

 • Censuur heeft op 29 september 2023 geschreven:

  Waarom verdwijnen hier reacties die kritisch zijn op China? Krijgt TG bloedgeld?

  Reageer
 • NOOOOO heeft op 29 september 2023 geschreven:

  Het is geen Build Your Dreams, maar Kill the Uygurs en Support Friend Putin bij dit semi-staatsbedrijf uit dat verschrikkelijke land.

  Reageer
 • Dave heeft op 28 september 2023 geschreven:

  Een telefoon laden met 50 kilowatt. Dat schiet lekker op!
  Ik zou wel een veiligheidsbril opzetten.

  • Bas Leesberg heeft op 29 september 2023 geschreven:

   In het persbericht van BYD staat 50 kW, maar nu je het zegt: dat klinkt inderdaad wat overdreven. Waarschijnlijk is het 50 W – we hebben het even nagevraagd.

   Reageer
  Reageer
 • Bocaman heeft op 28 september 2023 geschreven:

  Een auto die 30 minuten kan drijven? Laat het ze maar niet horen in Brussel. Dan wordt het heel snel een verplichte veiligheidsnorm zodat niemand meer verdrinkt, en rijden we binnen een paar jaar allemaal in zo’n roeiboot.

  Reageer
 • Gatver heeft op 27 september 2023 geschreven:

  @topgear: waarom krijgen we deze troep voor ogen? Dit is Gordon op wielen. Te ranzig voor woorden, totaal onnodig en zonder enige toegevoegde waarde. Laat dit gewoon in China waar dit soort wansmaak thuis hoort.

  • Gohan heeft op 28 september 2023 geschreven:

   Stel je niet aan man, ik vind het mooi om te lezen. Als er dan iets te mauwen is:

   Er zijn drie oplaadplatformen waarmee je je smartphone met 50 kW kunt laden.

   Dat zou je telefoon in 0.1 sec van 0-100 laden.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear