Goedemorgen, -middag, -avond of -nacht – wanneer je dit ook maar leest. Alles kan dit weekend. De wekker ging voor onze redactie in ieder geval erg vroeg vanochtend, om 02:45 uur om precies te zijn. Met het koffieapparaat op volle toeren gingen we om 02:55 de 1e vrije training in.

Nieuws voor de eerste vrije training

Zo was het laatste nieuws dat het gehele programma voor de zaterdag is geannuleerd vanwege supertyfoon Hagibis. De derde vrije training wordt niet verreden en de kwalificatie is verplaatst naar zondag, om 03:00 uur Nederlandse tijd (zet opnieuw je wekker om 02:45 uur). ‘De FIA en F1 staan achter de keuze van de circuitdirectie van Suzuka om de veiligheid van iedereen op het circuit te waarborgen’, zegt de Formule 1-organisatie in een officieel statement.

Wat we voor vandaag wel al wisten, is dat Pierre Gasly geen meters gaat maken in de eerste vrije training. Hij staat zijn stoeltje eenmalig af aan Japanner Naoki Yamamoto. Volgens Gasly is er niemand die meer van Suzuka weet dan de Japanner. ‘Ik weet dat het een goede gast is die erg snel en getalenteerd is. Hij kent Suzuka beter dan wie dan ook’, zegt Gasly onder andere tegen GP Today.

Problemen in VT1

De lampen gaan op groen en Carlos Sainz is de eerste die naar buiten rijdt. De Spanjaard heeft nog geen twintig meter gereden of zijn McLaren houdt ermee op. Waarschijnlijk wil hij nog even oefenen op FIFA 20, voordat hij het opneemt tegen Max Verstappen. Even later hebben de monteurs van McLaren het probleem gefikst en kan Sainz weer rondes gaan rijden op het Suzuka Circuit.

Ook Giovinazzi heeft al vroeg problemen in de 1e vrije training. Het blijkt een hydraulisch probleem te zijn waarbij de stuurbekrachtiging van de Alfa het begeeft. Giovinazzi moet zijn auto al rustig rijdend en zonder te schakelen terugbrengen naar de pits. Net als Sainz, kan ook Giovinazzi later weer trainen voor de kwalificatie en race op zondag.

Valtteri Bottas rijdt een flinke vlakke plek op zijn linker voorband. Hij komt met veel snelheid door de Spoon-bocht waarbij Charles Leclerc hem aan het einde van de bocht ophoudt en de reactietijd van de Fin test. Gelukkig voor beide coureurs eindigt dit moment niet in een crash.

Verschillende coureurs hadden het moeilijk bij het uitkomen van de tweede Degner-bocht. Wanneer je daar net wat te wijd uitkomt, rij je op groene verf waardoor het glad kan worden. Charles Leclerc en Lewis Hamilton komen hier allebei achter. De twee coureurs kunnen hierna wel hun auto op de baan houden, maar wanneer je daar eenmaal de controle verliest, vind je hem niet meer terug en beland je zeer waarschijnlijk in de muur.

Lewis is on fire

Lewis Hamilton geeft een nieuwe betekenis aan de term hot lap. Bij het ingaan van de snelle ronde, komt er vuur van de remschijven van de Mercedes af. Dit blijkt geen effect te hebben op de prestaties van de Merc. Hamilton rijdt met vlammen uit zijn remmen de snelste tijd op dat moment.

Mercedes is tijdens de 1e vrije training van de GP van Japan het snelst van alle teams. Met Bottas als snelste coureur van allemaal en Hamilton als tweede met 0,076 seconde achterstand op zijn teamgenoot. De plaatsen drie en vier worden bezet door de Ferrari. Vettel zit 0,989 seconde achter Bottas en Charles Leclerc op 1,181 seconden.

Het derde team is Red Bull Racing. Max Verstappen eindigt op 1,315 seconden van Bottas en Albon zit op 1,644 seconde van de Fin. De voortekenen voor Mercedes zijn dus erg positief met een seconde voorsprong op de concurrentie. De 2e vrije training begint vandaag om 07:00 uur Nederlandse tijd.

1e vrije training van de GP van Japan 2019

01. Valtteri Bottas
02. Lewis Hamilton
03. Sebastian Vettel
04. Charles Leclerc
05. Max Verstappen

Data en tijden van de GP van Japan 2019

Vrijdag 11 oktober 2019
2e vrije training: 07:00 – 08:30 uur

Zondag 13 oktober 2019
Kwalificatie: 03:00 – 04:00 uur
Race: 07:10 – 09:10 uur

Foto: Red Bull Content Pool, F1 TV

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)