Al vrij snel in de training wordt duidelijk dat Lewis Hamilton dit weekend zijn vierde interne verbrandingsmotor van dit seizoen laat monteren in zijn Mercedes. Dat is meer dan het maximale aantal van drie per seizoen, waardoor Hamilton een gridstraf van tien plaatsen aan zijn broek krijgt voor aankomende zondag. Verstappen zal dit weekend dus een goede kans hebben om de leiding in het kampioenschap te heroveren.

Waarom krijgt Lewis maar tien plaatsen gridstraf, terwijl Verstappen achteraan moest starten?

De vorige keer dat Max zijn motor wisselde (dat was in Rusland), moest hij achteraan starten. Hamilton krijgt maar tien plekken straf. Dat komt omdat Lewis alleen zijn brandstofmotor vervangt. Red Bull wisselde bij Max de volledige power unit, dus ook de hybride systemen. Meer onderdelen vervangen, betekenen meer gridstraffen. De Engelse coureur wordt dus niet gematst.

De 1e vrije training

Het is ook vanaf het begin van de training druk op de baan. Omdat de baanomstandigheden verschillen van vorig jaar, willen de coureurs zoveel mogelijk het circuit verkennen. De auto’s leggen allemaal veel rubber op het asfalt. Daardoor komt er meer grip en gaan de coureurs steeds sneller over Istanbul Park. Dit jaar werkt het circuit een stuk beter dan vorig jaar, want de snelste tijd van vandaag is uiteindelijk 11 seconden sneller dan snelste ronde uit de 1e training van 2020.

Max Verstappen is in de rood-witte Red Bull niet blij met de grip. Hij heeft een flinke achterstand op de snelste tijd, die Hamilton eerder reed. Zijn team vraagt of hij een aanpassing aan zijn vleugel wilt, waarop de Nederlander antwoordt dat het niet de vleugels zijn, maar dat het probleem aan de banden ligt. Het probleem kan deze sessie niet meer opgelost worden, want het gat naar Hamilton blijft ruim vier tienden. Red Bull zal in de tweede training dus nog flink aan de bak moeten.

1e vrije training van de GP van Turkije 2021

01. Lewis Hamilton
02. Max Verstappen
03. Charles Leclerc
04. Valtteri Bottas
05. Carlos Sainz

Data en tijden van de GP van Turkije 2021

Vrijdag 8 oktober 2021
2e vrije training: 14:00 uur – 15:00 uur

Zaterdag 9 oktober 2021
3e vrije training: 11:00 uur – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 uur – 15:00 uur

Zondag 10 oktober 2021
Race: 14:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie