Op een drijfnat Istanbul Park gaat de GP van Turkije 2021 van start met Valtteri Bottas aan kop. Max Verstappen volgt op de tweede plek, terwijl Alonso in bocht 1 een tikje krijgt van Pierre Gasly. De Spanjaard doet een 360 en valt vanaf plek 5 terug naar plek 17, waarna hij Mick Schumacher – gestart vanaf zijn persoonlijke beste positie op plek 14 – onwillekeurig een soortgelijk rondje laat draaien.

Zowel Carlos Sainz als Daniel Ricciardo startten achteraan vanwege nieuwe motoren, en vooral de Ferrari-rijder blijft stevig doorstomen. Lewis Hamilton, die met een dergelijke gridstraf vanaf plek 11 startte, ligt negende achter Yuki Tsunoda en lijkt weinig risico te nemen. Tot hij er na een paar ronden genoeg van heeft en hem buitenom inhaalt.

De eerste pitstop

In ronde 11 zet Hamilton de snelste tijd neer en ligt hij al zesde. Max volgt Bottas op een seconde of drie en meldt dat het nog altijd erg glad is. Dat zien we vlak daarna als Sainz grip verliest tijdens een inhaalactie op Vettel en hem kort aantikt. Hamilton vliegt ondertussen Gasly voorbij en gaat op jacht naar Sergio Pérez.

Max begint het gat naar Bottas dicht te rijden en zet de snelste tijd neer, waarna Bottas die eer meteen overneemt. Daniel Ricciardo is vanaf plek 16 de eerste die een pitstop maakt: de baan is nog altijd niet droog genoeg en hij wisselt naar nieuwe intermediates. Hij rijdt er echter in eerste instantie langzamer mee, wat niet onopgemerkt blijft – andere teams houden de pitstops nog even af en rijden door op hun afgegumde inters.

Geen weer voor slicks

Dan krijgen we een mooi gevecht te zien tussen Hamilton en Pérez. Lewis zit er bochtenlang naast en dwingt Pérez bijna de pitstraat in, accelereert hem er vervolgens uit op het rechte stuk, maar Checo remt later en houdt de Brit alsnog achter zich. Vlak daarna roept Red Bull Max Verstappen de pitstraat in, waar hij nieuwe inters krijgt. Andere rijders volgen, waaronder Bottas, maar Sebastian Vettel is de enige die een medium slick aandurft. Dat blijkt een foute gok: de Aston Martin glibbert als een dolle over de baan en gaat meteen weer naar binnen voor intermediates.

Charles Leclerc rijdt ondertussen aan de leiding en ook Lewis Hamilton stelt zijn stop zo lang mogelijk uit: hij rijdt nu op plek vier, achter Max Verstappen. Het team wil hem naar binnen roepen, maar Lewis is het daar niet mee eens. Na wat gebakkelei over de radio blijft hij voorlopig doorrijden op zijn oude rubber. Kun je op één set banden een race uitrijden? In dit geval begint het er wel op te lijken.

Hamilton valt terug

Met nog elf ronden te gaan haalt Bottas Leclerc in, waarna de Ferrari-rijder meteen naar binnen wordt geroepen voor nieuwe banden. Het is Bottas, Verstappen, Hamilton, maar dan roept Mercedes Lewis alsnog naar binnen voor nieuw rubber. Pérez weet Leclerc prachtig in te halen en rijdt naar een derde plaats. Hamilton eindigt als vijfde en laat er op de radio geen twijfel over bestaan dat hij de race op z’n oude banden had willen uitrijden.

Verstappen bouwt een voorsprong op in het kampioenschap: hij ligt nu zes punten voor op Hamilton.

Uitslag van de GP van Turkije 2021

01. Valtteri Bottas
02. Max Verstappen
03. Sergio Pérez
04. Charles Leclerc
05. Lewis Hamilton

Reacties

  • Lewis Hamilton heeft op 11 oktober 2021 geschreven:

    We should have stayed out!

    Reageer
  • Paul Dirac heeft op 11 oktober 2021 geschreven:

    Het was trouwens ok om te schaterlachen toen Alonso MSC eruit knalde, kort nadat hij klaagde over wat Gastly hem “aandeed”.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)