Een bijzonder onderzoek in onze inbox vandaag. Volgens een onderzoek van Acties.nl en PanelWizard zou meer dan de helft van Nederland min of meer tegen de F1-race in Zandvoort zijn. Het zou ‘niet binnen het huidige klimaatbeleid passen’. Opvallend is de verdeling in Nederland. Veruit de meeste critici vind je in Drenthe, waar het TT Circuit Assen ligt. Daar vindt 74 procent het niet passend. Je zou de objectiviteit in twijfel kunnen trekken. In Limburg, Max Verstappens thuisbasis, is met 45 procent trouwens de minste weerstand. In Noord-Holland zelf is het 54 procent.

Drentenaren willen de race in Assen

Volgens het onderzoek onder ruim 1.000 mensen vindt zo’n 33 procent dat de F1-race verplaatst moet worden naar het circuit in Assen. De redenen zouden onder meer de (oneerlijke) zakelijke betrokkenheid van Prins Bernhard zijn en de aanslag op het milieu. Dat laatste maakt in Assen blijkbaar minder uit. Drentenaren zijn met 69 procent de grootste voorstanders van de verhuizing, maar ook 29 procent van de Noord-Hollanders ziet de race graag ophoepelen.
Overigens hebben we het vermoeden dat je eerder aan een dergelijk onderzoek meedoet als je het ergens niet mee eens bent – kijk maar eens naar slechte reviews van restaurants. Of ontevreden mensen op de sociale platformen, die hoor je het meest. We durven wel te stellen dat je het onderzoek niet als volledige waarheid moet aannemen, want F1 is op dit moment een van de populairste sporten in Nederland. Natuurlijk zullen er een hoop mensen zijn die tegen de GP van Nederland zijn. Mensen van wie het niet zo nodig hoeft, die er fel op tegen zijn of die zo’n evenement liever niet in hun achtertuin hebben. Maar gezien de bijzondere verdeling van de tegenstanders in Nederland, proeft het alsof er nog wat ontevredenheid zit over de gang van zaken in het noorden van het land.

De impact op het klimaat compenseren

Bijna driekwart van de ondervraagden vindt dat de organisatie achter de autorace een gedeelte van de opbrengst te investeren in het klimaat ter compensatie. Dat is op zich nooit een slecht idee. Zou het klimaat nog VIP-kaarten wensen?

Reacties

 • Zjefke heeft op 31 augustus 2021 geschreven:

  1059 ondervraagden verdeeld over heel Nederland? Op 17 miljoen mensen? Niet echt heel representatief…

  • Maurice de Hont heeft op 31 augustus 2021 geschreven:

   Via whatsapp gedeeld binnen de groepsapp van de ecofiguren aka mensenhaters. Anders nooit deze cijfers!

   Reageer
  Reageer
 • Volgens wie? heeft op 31 augustus 2021 geschreven:

  Klinkt als een gevalletje “wij van WC-eend” vanuit de milieu-lobby. Volgens mij is de grote meerderheid van de Nederlanders voorstander.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)