Na een uurtje wachten tot de baan droog genoeg is, kan de GP van Singapore van 2022 eindelijk van start gaan. Perez heeft een goede start en schiet gelijk naar de eerste plek, in tegenstelling tot Max Verstappen, die een extreem slechte start heeft. Verstappen zakt terug en moet daarna zichzelf voor het veld heenslaan, wat erg lastig is in Singapore.

Het duurt niet lang voordat de eerste safetycar de baan op komt. Latifi duwt Zhou de muur in en beide auto’s vallen uit. In ronde 22 komt de tweede safetycar. Alonso heeft motorproblemen en parkeert hem in een uitloopgebied. Vervelend voor de Spaanse coureur, maar handig voor Max die al een tijdje achter Alonso zat. In ronde 22 zit Verstappen op de zesde plek.

De eerste slick-banden gaan eronder

Met de safetycar op de baan gaat Russell naar binnen en hij mag weer op medium-banden naar buiten. Max Verstappen noemt het over de boordradio ‘een dappere keuze’. Russell heeft op de zeventiende plek weinig te verliezen, dus het team lijkt een gok te nemen. Al vrij snel meldt de Mercedes-coureur dat hij geen grip heeft. De rest blijft op de intermediate-band.

Een paar rondes later geeft Albon de muur een kusje en laat zijn voorvleugel liggen. Albon gaat tijdens de virtual safetycar naar binnen, maar de rest blijft buiten. Williams monteert nog een nieuwe vleugel, maar tijdens de stop besluit het team de auto te stoppen. De coureurs kunnen weer een rondje rijden, maar daarna staat Ocon naast de baan met motorproblemen. Ook hij moet zijn race staken.

Ongeduldige coureurs

Zowel Hamilton als Verstappen zitten ongeduldig te wachten tot de baan weer vrij is. Verstappen is iets te vroeg en haalt Norris in tijdens safetycar en moet terugvallen – dit kost tijd. Hamilton haalt Sainz bijna tijdens de safetycar in.

In ronde 34 gaat Lewis Hamilton rechtdoor de muur in. Hij kan nog door en voegt tussen Norris en Verstappen weer in. De McLaren kan hierdoor wegrijden en Max Verstappen blijft hangen achter Hamilton. De kansen op een podiumplaats voor de Nederlander nemen steeds verder af. Hamilton moet naar binnen voor een nieuwe vleugel en Verstappen zit weer achter Norris.

Tsunoda vliegt eraf

Terwijl Verstappen voor nieuwe banden gaat, vliegt Tsunoda op medium-banden de muur in. Dit zorgt wederom voor een safetycar. Een hoop teams gaan even snel naar binnen voor nieuwe banden, bijvoorbeeld Norris, die na zijn pitstop vierde staat. Ricciardo gaat als eerste voor de soft-band en komt als zesde naar buiten, achter Verstappen.

Verstappen blokkeert

Met minder dan een halfuur te gaan vliegt Verstappen de baan af terwijl hij Norris wil inhalen. Geen schade aan de auto, maar hij moet de pits in voor nieuwe banden. Russell heeft ook een lekke band, dus Verstappen komt op de één na laatste plek naar buiten.

Compleet onterecht hebben we het dit hele verslag bijna niet over Perez gehad. De Red Bull-coureur rijdt vrijwel de hele race op de eerste plaats en weet Leclerc goed achter hem te houden. Met nog tien minuten te gaan hoort Perez van zijn team dat de FIA hem onderzoekt voor iets dat hij deed tijdens de safetycar.

Hij krijgt de opdracht om de afstand met Leclerc uit te breiden, zodat ze eventueel een straf kunnen incasseren. Perez luistert goed, want kort daarna zet hij de snelste rondetijd neer. Die wordt wel weer afgepakt door Russel kort daarna, maar Perez rijdt weg bij Leclerc.

Perez wint, maar mag hij zijn overwinning houden?

Perez komt na de lange race als eerste over de finish – een volledig verdiende overwinning. Hij wint met ruim 7 seconden verschil. Als hij nog een straf krijgt voor een foutje tijdens de safetycar, kan hij die incasseren als de penalty niet meer dan 5 seconden is. Verstappen kan Vettel nog nipt inhalen en eindigt als zevende.

Uitslag van de GP van Singapore 2022

 1. Sergio Perez
 2. Charles Leclerc
 3. Carlos Sainz
 4. Lando Norris
 5. Daniel Ricciardo
 6. Lance Stroll
 7. Max Verstappen
 8. Sebastian Vettel
 9. Lewis Hamilton
 10. Charles Gasly
 11. Valtteri Bottas
 12. Kevin Magnussen
 13. Mick Schumacher
 14. George Russell
 15. Yuki Tsunoda
 16. Estaban Ocon
 17. Alexander Albon
 18. Fernando Alonso
 19. Nicholas Latifi
 20. Zhou Guanyu

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)