Welcome to Miami! Of zoals de Spanjaarden zeggen, bienvenidos a Miami! Voor de tweede keer racet de F1 in de The Magic City. Een ding is hierbij zeker: je gaat dit weekend veel American Football-spelers, filmsterren en andere ‘belangrijke’ mensen zien. Laten we ons hier maar focussen op de actie op de baan dat begint met de 1e vrije training voor de GP van Miami 2023.

De auto van Max Verstappen en Sergio Pérez heeft dit weekend een paar extra strepen gekregen. De ‘speciale livery‘ is ingezonden door een fan. Beide auto’s hebben nog wat extra groene kleur gekregen, maar dan van de monteurs. Red Bull lijkt nieuwe onderdelen te testen en wil daarbij weten wat er met windstroom gebeurd. Daarom is er groene flow-vis op de auto gesmeerd.

Coureurs zijn op zoek naar het rempunt

Vanaf het begin schieten er links en rechts wat auto’s door. Voornamelijk in de eerste bocht gaat het mis. Daar remmen onder ander Verstappen en Pérez te laat. Later schiet ook Leclerc een keer door. Nyck de Vries heeft het lastig in de langzame sectie. In bocht 12 is hij alle grip aan de achterkant kwijt en spint zijn AlphaTauri. Hij houdt zijn auto ternauwernood uit de muur.

De rest van de sessie houdt deze trend stand. In bocht 16, de haarspeldbocht richting het tweede lange rechte stuk, blokkeren Magnussen en Stroll hun remmen. Gelukkig voor hen zijn de uitloopstroken groot genoeg op het stratencircuit. Later snijden er ook verschillende coureurs de smalle chicane af.

Is Miami dan zo’n lastige baan?

De lay-out zelf valt wel mee, maar het asfalt is een ander verhaal. De coureurs hebben het zo lastig omdat het geen permanent circuit is. Daardoor wordt er niet veel op het asfalt gereden en ligt er dus geen rubber. Had de F2 hier nog gereden, dan was het misschien beter geweest, maar dat is ook niet het geval. Daarnaast is de hele baan opnieuw geasfalteerd waardoor de baan extra glad is.

Met nog zo’n 26 minuten te gaan, spint Nico Hülkenberg. Net als De Vries eerder in de sessie is alle grip aan de achterkant zoek en draait de Haas 180 graden. Dat komt doordat Hülkenberg te ver buiten de ideale lijn rijdt. Daar ligt het restant van de wat er van de banden afkomt wat ook wel marbels worden genoemd. Als je die knikkers raakt, kun je het vergeten. Intussen tikt de klok gewoon door in de vrije training.

Wanneer de auto van Hülkenberg is opgeruimd, zijn er nog achttien minuten te gaan. Tenminste, voor de coureurs die nog gaan rijden. De AlphaTauri van De Vries staat in de pitbox op de bok. Zijn auto schijnt toch schade te hebben opgelopen bij zijn spin. Geen lekker begin voor de Nederlander na zijn vervelende weekend in Bakoe.

Aan het einde van de sessie rijdt Verstappen op de harde band. De Mercedessen stappen op dat moment over naar de zachte band. Daarop zijn zij het snelst van iedereen. Van de twee Britse coureurs is Russell het snelst. Leclerc volgt voor Verstappen en Sainz. Over anderhalf uur zijn we terug voor de tweede training van dit weekend.

Uitslag van de 1e vrije training van de GP van Miami 2023

  1. George Russell
  2. Lewis Hamilton
  3. Charles Leclerc
  4. Max Verstappen
  5. Carlos Sainz

Hoe laat begint F1 in Miami?

Vrijdag
2e vrije training: 23:30 uur – 00:30 uur

Zaterdag
3e vrije training: 18:30 uur – 19:30 uur
Kwalificatie: 22:00 uur – 23:00 uur

Zondag
Race: 21:30 uur

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie