Het dilemma van vele F1-fans op de zaterdagnacht: doorhalen of slapen? Hoe dan ook, het is vroeg voor onze tijdzone net als afgelopen vrijdag. Het begin van de kwali is in ieder geval spectaculair dankzij een flinke dosis wind.

Q1

Al binnen vijf minuten is het Robert Kubica die een rode vlag veroorzaakt. Bij het uitkomen van de laatste bocht, heeft de Pool last van onderstuur en komt daardoor half op het gras terecht. Kubica krijgt zijn auto niet meer van het gras en eindigt in de muur. De vele Japanse marshalls hebben binnen een mum van tijd alles opgeruimd waardoor er weer gekwalificeerd kan worden met nog ruim vijftien minuten op de klok.

Vier minuten later doet Kevin Magnussen een kopie van de actie van Robert Kubica. Magnussen verliest de grip en spint. Hierdoor komt hij met zijn achterkant in de muur. K Mag weet zijn auto nog wel terug naar de pits te brengen. Even later geeft de klok 11 minuten en 42 seconden aan en kunnen we weer gaan kwalificeren.

Q2

De wind is wat gaan liggen tijdens de tweede kwalificatiesessie. Men rijdt nu al wat snellere tijden, maar bij Max Verstappen loopt het volgens de Nederlander zelf nog niet volgens plan. Hij zegt over de boordradio dat hij minder snelheid heeft op het rechte stuk dan hij gewend is. Hij voelt dit al bij het eerste korte rechte stuk na de haarspeldbocht.

Wanneer Nico Hulkenberg zijn ronde wil doen, voelt hij dat de stuurbekrachtiging raar voelt en dat de auto anders schakelt. Hierna krijgt hij bericht terug van zijn team dat hij niet meer mag schakelen en ze een groot probleem hebben. Hulkenberg start dus om 07:10 uur Nederlandse tijd als vijftiende.

Q3

Na de eerste runs in de laatste kwalificatiesessie, zet Vettel de snelste tijd met drie tiende voorsprong op zijn teamgenoot Leclerc. Hierna doen de coureurs nog een tweede en laatste ronde waarbij Seb Vettel nog wat van zijn snelste tijd haalt. Achter hem zorgt Leclerc voor een 1-2 start van Ferrari. Bottas verslaat zijn teamgenoot waardoor hij op P3 en Hamilton op P4 start. Verstappen en Albon rijden de exact zelfde tijd en staan als vijfde en zesde op de grid.

Kwalificatie van de GP van Japan 2019

01. Vettel
02. Leclerc
03. Bottas
04. Hamilton
05. Verstappen
06. Albon
07. Sainz
08. Norris
09. Gasly
10. Grosjean
11. Giovinazzi
12. Stroll
13. Raikkonen
14. Kvyat
15. Hulkenberg
16. Ricciardo
17. Perez
18. Russel
19. Magnussen
20. Kubica

Data en tijden van de GP van Japan 2019

Zondag 13 oktober 2019
Race: 07:10 – 09:10 uur

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG, F1 TV

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)