Het is nog maar iets meer dan een jaar geleden dat Bentley de Bentayga Speed introduceerde. Het was toen, zo verkondigden ze trots, de snelste SUV ter wereld: maar liefst 1 km/u sneller dan de Lamborghini Urus. Vlak daarna volgde de Bentayga-facelift en verdween de Speed weer van het toneel. Nu is ie terug, maar meer speed heeft ie niet gekregen.

Nog altijd levert de 6,0-liter W12 een vermogen van 635 pk en een koppel van 900 Nm. Z’n top is nog steeds die vermaarde 306 km/u en ook z’n 0-100-tijd bleef gelijk: 3,9 seconden. Het zou toch grappig zijn als iemand dat een groot probleem zou vinden.

Uiteraard profiteert de Bentley Bentayga Speed van de nieuwe looks van de ‘mindere’ versies. Een fraaier front, steviger flanken en achterlichten in de bekende ovale vorm zorgen dat de super-SUV meer in lijn valt met de rest van het gamma. De opper-Bentayga krijgt onder meer getinte koplampen, een achterspoiler, een donkere grille, zijn eigen 22-inch wielen en de nodige Speed-badges mee om zich visueel te onderscheiden. Wie dat nog niet genoeg vindt, gaat voor de Black Specification om al het chroom te vervangen door zwart en koolstofvezel, of klopt aan bij Mulliner voor een complete personalisatie.

Via 48-volt technologie zorgt Bentley Dynamic Ride dat de grote carrosserie niet ongecontroleerd overhelt in bochten. Die kun je mede zo snel nemen door de opnieuw gecalibreerde torque-vectoring. Keramische remmen om het zware geheel zo effectief mogelijk stil te zetten zijn optioneel.

Bentley zegt dat de Bentayga Speed zal worden aangeboden ‘in markten waar de vraag naar twaalfcilinder SUV’s sterk blijft – Amerika, het Midden-Oosten en Azië’. Zijn we mooi klaar mee. Gelukkig voor ons vooruitstrevende Europeanen komt er binnenkort ook een nieuwe versie van de Bentayga Hybrid aan.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)