In het lijstje van zaken die er absoluut toe doen in de normale wereld: de topsnelheid van een SUV. Gisteren nog was de Lamborghini Urus de snelste SUV ter wereld. Vandaag is dat de Bentley Bentayga Speed – vermoedelijk totdat Lamborghini met de Urus SVJ komt.

Wat is er bijzonder aan de Bentley Bentayga Speed?

Volgens Bentley is het de snelste SUV ter wereld. Nu horen we je – terecht – denken: ‘En al die AMG-modellen dan?’ Om te beginnen: het is niet de snelst accelererende SUV ter wereld, want dat zijn nog altijd de Tesla Model X (0-100 in 3,2 s), Jeep Trackhawk (0-100 in 3,5 s) en de Lamborghini Urus (0-100 in 3,7 s). De Bentley klokt 3,9 seconden.

Nee, de Bentley Bentayga Speed is in absolute snelheid de snelste met een topsnelheid van 306 km/u. Daarmee is ie 1 km/u sneller dan de Lamborghini Urus. Dat moet haast wel een onderlinge afspraak zijn geweest door de merken die het platform delen. Ook is ie maar liefst 86 km/u sneller dan de Mercedes-AMG G 63. De Trackhawk gaat 290 km/u, trouwens.

Hoe haalt de Bentley Bentayga Speed die snelheid?

De 6,0-liter W12-motor kreeg een bak extra motivatie en pompt nu 635 pk uit in plaats van 608 pk. De Sport-stand werd een tandje aangescherpt voor een dynamischere rij-ervaring. Het onderstel werd stijver en de uitlaten laten de W12 extra galmen. Daarbij kun je keramische remschijven aanvinken op de optielijst en een koolstofvezel middenconsole.

En die andere claim?

Oh ja, ook zou de Bentley Bentayga Speed de meest luxueuze SUV zijn. Nou, ja, mhhh. Dat komt voor een groot deel neer op mening, maar niemand zal je ongelijk geven als je de Rolls-Royce Cullinan een luxer paardje vindt. Zelfs als het interieur met de hand gemaakt is in Engeland en prachtige stiksels in diamantpatroon heeft.

Een prijs voor de Bentley Bentayga Speed moet nog volgen. Volgende maand moet ie eerst zijn debuut maken op de Autosalon van Genève.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie