Kijk, een keer een flink motorblok in een houten krat die niet uit de States komt, maar door gepassioneerde Italianen is gebouwd. En wat voor motor: de 6,0-liter V12-motor van de Ferrari Enzo. Aan het einde van dit jaar gaat hij onder de hamer bij RM Sotheby’s. Zij schatten in dat je een tonnetje of twee (misschien drie) kwijt bent voor de V12 Tipo F140-motor.

De Ferrari Enzo kwam uit in 2002, wat ook wel de hoogtijdagen waren van F1-team Scuderia Ferrari. Het idee van de Enzo was om het succes in de F1 naar de weg te brengen. De Ferrari Enzo werd ontworpen door Ken Okuyama die ook de Ferrari 599 GTB Fiorano en de vijfde generatie van de Maserati Quattroporte ontwierp. Ferrari wilde er 349 stuks van bouwen, maar er kwamen er uiteindelijk 400.

De motor van de Ferrari Enzo

Over de historie van de motor die onder de hamer gaat, is weinig bekend. Wat we wel weten, is dat hij van de Ferrari-fabriek naar een dealer ging in Kopenhagen. Het zou dus kunnen dat hij de vervanger was een kapotte Enzo-motor. Toch is hij nooit uit zijn kratje gekomen. Wellicht dat ze de kapotte motor toch aan de praat hebben gekregen?

Wel weten we dat de motor in de Ferrari Enzo een vermogen had van 660 pk. Het V12-blok is helemaal compleet met alle accessoires, de inlaat en zelfs de kabelboom. Het veilinghuis ziet deze kratmotor als een kans om hem tentoon te stellen. Wij fantaseren liever om hem te gebruiken waarvoor hij gebouwd is. Nu nog een auto vinden met genoeg ruimte voor het V12-blok.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)