Dames en heren, het is met groot genoegen dat we de terugkeer van driftexpert en bandenvernietiger Ken Block aankondigen. Zet je dag op z’n kop met zijn nieuwste film: Terrakhana.

Terrakhana is volgens Ken ‘de rijstijl die ik in Gymkhana gebruik, maar dan toegepast in andere situaties’, vertelt hij exclusief aan TopGear. ‘Ik wilde altijd al uitzoeken hoe zoiets op een ander soort terrein zou werken. Deze keer doen we het in een unieke offroad-setting.’

Hij zet hiervoor een bekende auto in. Het gaat om de Ford Fiesta RX43, die we al eerder in Gymkhana 8 zagen. ‘Hij heeft ruim 600 pk, wat eigenlijk een beetje te veel van het goede is voor offroad.’ Juist, Ken Block die klaagt over te veel vermogen. Het is Pasen en Pinksteren op een dag.

Toch lijkt hij weinig moeite te hebben met het surplus aan pk’s. In Blocks nieuwste video zie je hem meerdere malen het luchtruim kiezen en mist hij al driftend weer op een haar na verschillende obstakels.

‘De ophanging en de bandenconfiguratie zijn wat ik normaal zou gebruiken voor een dergelijke auto op deze ondergrond; een lange veerweg en gravel-rallybanden’, vertelt Block.

De locatie van dit spektakel is de prachtige woestijn in het zuiden van de Amerikaanse staat Utah. ‘Dit gebied heet Swing Arm City, en werd speciaal aangelegd voor mensen die offroad willen rijden’, legt Ken uit.

Voor hem was het een bekende routine van ‘jumps zoeken, dwars gaan op hellingen, grote stenen en allerlei andere obstakels ontwijken’. ‘Er is een heuvel die we “knife edge” noemen. Als ik aan de andere kant van die heuvel eraf zou kukelen, zou ik 30 meter naar mijn dood vallen’, zegt hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. ‘Het was leuk om die heuvel in rally-stijl te nemen – je ziet daar normaal geen enkele auto bovenop verschijnen.’

Dus: dat is de setup. Ga er even goed voor zitten, zet je geluid hard aan en kijk hoe Ken compleet los gaat in de woestijn in een Ford Fiesta.

Ken Block’s nieuwe video Terrakhana

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)